Lena Olofsson, kvalitetsledare på Vilhelmina kommun, sitter vid skrivbordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Datainsamlingen och analysen är en stor tillgång för vår skola” – hör Lena Olofsson om hur Volgsjö skola jobbar mot mobbning. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Vilhelminaskola tar krafttag mot mobbning – deltar i AI-projekt: ”Viktigt att skolan agerar”

Uppdaterad
Publicerad

Volgsjö skola i Vilhelmina är en av åtta pilotskolor i landet som deltar i ett projekt där Artificiell intelligens, AI, ska bekämpa mobbning i skolan.

– Genom projektet kan vi utveckla vårt arbete mot mobbning och kränkningar, säger Lena Olofsson, kvalitetsledare på Vilhelmina kommun.

På Volgsjö skola går närmare 400 elever från förskoleklass till årskurs 6. Anpassad grundskola finns i årskurserna 1–9. Sedan i våras deltar skolan i ett AI-projekt där ett nytt verktyg håller på att utvecklas mot mobbning.

– Både personal och elever har svarat på en omfattande enkät om tryggheten. Resultatet har analyserats med hjälp av experter men tanken är att det ska ske digitalt framöver, säger Lena Olofsson.

AI ska simulera en skolklass

Det är Örebro universitet, stiftelsen Friends och it-företaget TietoEvry som driver ett projekt med AI-verktyget “Digitala tvillingen mot mobbning”.

– När verktyget är utformat är nästa steg är att simulera en skolklass med hjälp av AI som ska förutse effekten av insatser mot mobbning, säger Lena Olofsson.

I klippet berättar Lena Olofsson och idrottsläraren Karl Karlsson om AI-projektet och skolans insatser mot mobbning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.