Likt detektiver söker de efter skillnader i de olika patientgruppernas blod genom att analysera biomarkörer så som äggviteämnen och nedbrytningsprodukter i ämnesomsättningen, så kallade metaboliter.
Kan de hitta skillnaderna så att sjukvården kan förutspå vilka som blir svårt sjuka eller drabbas av postcovid, så kan det få stor skillnad för patienterna.
- De patienter med markörer som pekar på att man får svåra besvär efteråt kan vi ta hand om mera noggrant och rehabilitera direkt så de inte får långsiktiga besvär och blir långtidssjukskrivna, säger professor Clas Ahlm.
Samarbete med andra forskare
Hjärt-Lungfonden har gett forskningsprojektet pengar för att fortsätta forskningen tillsammans med forskare från andra delar i landet. Och det är många inblandade, både forskare och patienter.
– Förutom alla som akut drabbas allvarligt av covid-19 finns en växande grupp patienter, både barn och vuxna, som utvecklar långtidssjukdom efter att ha haft milda symtom från början. Vi vill därför bidra till att öka insatserna för covid-19-relaterad forskning i hjärta, kärl och lungor, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.