Överåklagare Mats Svensson jobbar särskilt med resningsärenden. Nu har han fått fallet Malin Lindström på sitt bord. Men många juridiska hinder återstår innan det kan bli en resningsprocess. Foto: Johanna Olofsson / SVT

”Vi har en DNA-profil – men inte en gärningsman”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieråden i Högsta domstolen ska fatta en rad beslut i fallet Malin Lindström under den närmaste tiden. Och resningsplanerna kan gå i stöpet direkt – om HD anser att preskriptionen för fallet ska ligga fast.

Överåklagare Mats Svensson vet att det är långt ifrån solklart att HD tar upp målet.

– Vi har en säkrad DNA-profil på kroppen. Men vi vet ännu inte från vem, säger han.

Vägen fram till en resningsprocess i fallet Malin Lindström kan beskrivas som en rättslig hinderbana med flera vattengravar.

– Det riksåklagaren nu gjort är att förundersökningen i ärendet om mordet på Malin Lindström är återupptagen. Dessutom har en framställan om en offentlig försvarare för den man som tidigare åtalats och ställs inför rätta för mordet skickats in till Högsta domstolen, säger Mats Svensson.

Fallet Malin Lindström

Men det är ändå inte det första som HD:s jurister ska ta ställning till.

– Den allra första frågan är om preskriptionen i fallet fortfarande ska gälla. Preskriptionen för mord har ju tagits bort i Sverige men i det här fallet var den tidigare åtalade mannen under 21 år när mordet skedde. Då gäller en preskriptionstid på 15 år, säger Mats Svensson.

Preskriptionen upphävs?

Han anför nu att ett så kallat preskriptionsavbrott gäller, eftersom den misstänkte varit både häktad och åtalad i fallet. Det skulle i så fall upphäva preskriptionen och mannen, som nu är i 40-årsåldern, skulle hypotetiskt sett kunna ställas inför rätta igen.

Ytterligare en parameter som HD ska besluta om – i det fallet att preskriptionen upphävs – är om tvångsmedel gentemot ”Malinmannen” ska få användas. Och förutsättningen för det är att mannen fortfarande kan anses som misstänkt på goda grunder.

Med tvångsmedel avses alltså DNA-prov?

– Ja. Och skulle det ge träff så ska han ju höras, och sedan återstår ytterligare praktiska och tekniska detaljer innan det kan bli ett nytt åtal mot honom, säger Mats Svensson.

Och om det inte skulle bli en träff beträffande ”Malinmannen”?

– Ja, då blir ju fallet ett så kallat cold case – men då alltså utan preskription. En öppen utredning.

Senast 9 juni

Och om ni skulle få DNA-träff på en annan person?

– Ja, då skulle ju den personen delges misstanke. Om det är inte är så att även den personen visar sig ha varit under 21 år när mordet begicks. Då preskriberas fallet igen enligt samma princip, och den person vi eventuellt fått träff på går fri.

Allra senast den 9 juni nästa år måste ett eventuellt nytt åtal vara väckt.

– Det enda vi vet i dagsläget är att en DNA-profil är säkrad på brottsplatsen – och att det inte är från någon som redan finns i våra register, säger Mats Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet