Kristina Henschen, generalsekreterare Radiohjälpen. Kvinna som håller händerna på sin gravida mage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen berättar i klippet om årets tema i Musikhjälpen. Foto: David Wetling/SVT / Phillip Hatcher-Moore/UNICEF

Alla har rätt att överleva sin graviditet – årets tema i Musikhjälpen

Uppdaterad
Publicerad

Den 9-15 december sänds Musikhjälpen från Stora torget i Sundsvall. Årets tema är ”Alla har rätt att överleva sin graviditet”. Mödradödlighet är en undanskymd katastrof i skuggan av ett ökande antal krig och konflikter i världen.

Varannan minut dör en kvinna relaterat till graviditet eller förlossning. Ändå är lösningen många gånger enkel, det handlar om rent vatten, sanitet, näring, vaccinering och grundläggande sjukvård.

– Att säkerställa kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa är grundläggande för individen, familjen men också för hela samhället. En trygg graviditet och en säker förlossning är viktiga jämlikhets- och jämställdhetsfrågor, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen.

Musikhjälpen i Sundsvall 2024

Radiohjälpen

Stiftelsen Radiohjälpen, i förkortad form benämnd Radiohjälpen, vars beslutande organ är dess styrelse, har till uppgift att i samråd med Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB samordna radio-och TV-bolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål.

I klippet berättar Kristina Henschen om årets tema i Musikhjälpen.

Enligt FN är det bästa sätten att minska mödradödligheten:

  • Öka tillgång till preventivmedel så att man kan undvika oönskade graviditeter
  • Se till att det finns förlossningsvård av utbildad personal i en säker miljö
  • Ge akut sjukvård till de som drabbas av komplikationer i samband med sin förlossning

I de globala målen nämns dock inte saker som säker abort och sexualundervisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen i Sundsvall 2024

Mer i ämnet