• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I videon hör du vad hälso- och sjukvårdsdirektören tänker om bemanningsproblemen och löneläget. Foto: SVT Design/Anna Beijron

Allt fler sjuksköterskor säger upp sig i region Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler sjuksköterskor lämnar region Västernorrland. Redan innan året är slut har fler slutat än under hela förra året. Frågan är vad det beror på. I videon ger hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson sin syn på saken.

På knappt sex år har 615 sjuksköterskor i region Västernorrland slutat sin anställning. Vår genomgång visar att det skett en kraftig ökning i år, då 148 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och barnmorskor slutat. Jämfört med 97 år året innan.

”Blir bara värre och värre”

I Sollefteå är det 27 (+20) som sagt upp sig i år, i Örnsköldsvik 24 (+1) och på Sundsvalls sjukhus 84 (+17). Inom parentes ökningen jämfört med föregående år.

– Det blir bara värre och värre för varje år. Det är multisjuka patienter och mer och mer att göra. Det finns ingen buffert, säger en sjuksköterska som sagt upp sig från Sundsvalls sjukhus i år och börjat som stafett i en annan region.

Utbrett problem på flera orter

Hon beskriver att hon trivdes ”superbra med sina kollegor”, men ändå inte mäktade med att arbeta ”utan marginaler”. Samma bild som flera av de vi pratat med ger, oavsett anställningsort.

– Ska man försöka utveckla verksamheten får man göra det efter arbetstid, säger sjuksköterskan.

Birgitta Kjellström på Sollefteå sjukhus berättar en liknande historia.

Regionen svarar:

Visserligen har något fler gått i pension i år jämfört med tidigare år, men det förklarar bara en liten del av ökningen. Och siffrorna över antalet som slutat bekymrar hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson:

– Vi har en stor utmaning i att möta bemanningsföretagen som kan erbjuda både en bättre lön, andra arbetsvillkor och man kan ändå bo kvar på sin hemort, det är svårt att möta upp den konkurrensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.