Sjuksköterskan Birgitta säger upp sig från Sollefteå sjukhus: ”Det är ohållbart”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har varit regionen trogen i snart 15 år. Sjuksköterskan Birgitta Kjellström arbetar på avdelning 16 på Sollefteå sjukhus och älskar sitt jobb. Men nu har hon sagt upp sig. Precis som 26 av kollegorna på sjukhuset gjort i år. 5 har gått i pension, övriga har slutat av andra anledningar.

– Arbetsmiljön har varit tung länge men nu går det inte längre och för att sätta press blev det den här massuppsägningen, säger hon.

Efter semestern lämnade hon in sin avskedsansökan. Uppsägningstiden går ut i januari.

– Jag kände att nu får det vara nog. Men jag är i valet och kvalet om jag ska gå eller inte. Jag är kluven.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Hon arbetar på en av två medicinavdelningar på sjukhuset där man länge haft svårt att rekrytera. Och nu kommer uppsägningarna. 14 bara på de två avdelningarna, 27 totalt på sjukhuset hitills.

En kollega till Birgitta ska byta avdelning. Hon beskriver hur slut hon är efter jobbet och att det är svårt att orka med en meningsfull fritid.

Bytte efter sjukskrivning

En annan har börjat jobba på kommunen. Efter en vecka med ny arbetsgivare sammanfattar hon sin känsla:

– Jag funderar varför jag inte gjort det här tidigare. Jag har bättre arbetstider, bättre lön och bättre arbetsmiljö, berättar Jenni Bergander.

Bytet gjorde hon efter en sjukskrivning. 

Andra arbetsgivare lockar

– Det är nästan tre fjärdedelar som sagt upp sig. En del privatanställer sig och en del går till kommunen, sammanfattar Birgitta Kjellström som också är skyddsombud.

Hon och Vårdförbundet är överens om att omorganisationer och indragna vårdplatser påverkat arbetsmiljön i negativ riktning.

– Människor blir inte mindre sjuka. Patienterna kommer ändå. Det innebär att det blir en högre belastning för sköterskor och undersköterskor, det blir överbeläggningar och det är ohållbart, säger Birgitta Kjellström.

”Kan inte springa hur fort som helst”

Det har gjorts försök att förbättra situationen. I Sollefteå startades ett rekryteringsprojekt 2019 (se faktaruta). Genom ett lönepåslag på 5 000 kronor i månaden skulle fler lockas till medicinavdelningarna 16 och 17.

– Först fick vi jättebra respons och anställde tio på en gång. Men arbetsmiljön har blivit sämre. Även om man får bättre lön kan man inte springa hur fort som helst. Då hjälper det inte med högre lön.

Lönepåslag togs bort i Sollefteå

Lönepåslaget skulle försvinna vid projektets slut. Men enligt Birgitta gavs ett muntligt löfte om att tillägget skulle vara kvar. Trots det drogs det in i somras och det blev droppen för flera. Och här anas en viss självkritik hos arbetsgivaren.

– Vi på HR försökte avråda från projektet. Vi vill jobba med lönebildning på annat sätt, genom löneöversyn och inte genom enskilda projekt. Det här är olyckligt och det får vi lära oss av, säger HR-direktör Ewa Strömsten.

Rekryteringsprojekt Sollefteå

Satsningen på att rekrytera i Sollefteå skulle pågå från mars 2019 till februari 2020.

Den bestod av två delar: en kortsiktig med lönesatsning och en långsiktig med fokus på hållbarhet för bemanning och arbetsmiljö.

Sjuksköterskor som arbetade på schema fick lönetillägg på 5 000 kronor. Villkoret var att det skulle rekryteras fyra sjuksköterskor under projekttiden.

Projektet förlängdes ett år från februari 2020. I utvärderingen framgår att det långsiktiga arbetet aldrig ”tog riktigt fart”. Och att pandemin samt chefsbyten påverkade möjligheterna att arbeta med förbättringar under fjolåret.

Källa: Region Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet