• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vårdförbundet listar tre förändringar de vill se i regionen. Foto: Anna Beijron/SVT

Vårdförbundet kritiserar arbetsgivaren Region Västernorrland: ”Hela regionen gungar”

Uppdaterad
Publicerad

Fler sjuksköterskor har lämnat sina anställningar i Region Västernorrland i år, jämfört med tidigare, visar SVT:s granskning.

Bara på Sollefteå sjukhus har 27 sjuksköterskor sagt upp sig i år. Bakgrunden är ett missnöje med både lön och arbetsmiljö, uppger facket.

– Vi har haft långvariga problem men när man drog in ett lönepåslag i juni blev det droppen, säger Eva Lodin som är vice ordförande i Vårdförbundet i Västernorrland.

Hon har själv varit aktiv som arbetsmiljöombud sedan 1989 och beskriver långvariga problem.

– Redan för fem-tio år slog vi larm om arbetsmiljöbrister till Arbetsmiljöverket. Det var många omorganisationer och det blev märkbart när man drog ner på resurser. Det blev tufft och vi och Kommunal ställde krav gemensamt. Det blev lite bättre för att sedan bli sämre igen, berättar hon.

– Nu ska vi ju sjösätta en sparplan efter årsskiftet och det blir förändringar för våra medlemmar. Samtidigt har vi en vårdskuld. Det här blir jättetufft.

Projekt löste inte problemen

Bemanningsproblemen i Sollefteå förvärrades i år när regionen slutade betala 5000 kronor extra per månad till sjuksköterskor på medicinavdelningarna, uppger hon. Lönepåslaget var en del av ett rekryteringsprojekt som startade 2019.

– Med facit i hand var det inte så klokt. Det tog slut i februari, sedan kom en ny organisation och nya chefer. Påslaget blev kvar för att sedan dras in på junilönen när många kände att de jobbat hårt. Det var dålig timing och blev droppen, menar Eva Lodin på Vårdförbundet.

Jobba med grundproblemen

Effekten blev att 14 personer sa upp sig i somras. Och även arbetsgivaren är självkritisk när det gäller den tillfälliga satsningen. Även om det från början stod klart att lönetillägget var just tillfälligt.

– Man hamnar i ett besvärligt läge den dagen projektet upphör. Metoden är inte riktigt bra. Kollektiva belöningar är att föredra, säger HR-chefen Ewa Strömsten.

Intern rörlighet att föredra

En viss personalomsättning får man räkna med i en stor organisation, menar HR-direktören. Men hon önskar intern rörlighet i första hand.

– I grunden måste vi behålla den personal vi har. Vi måste ha en fungerande lönepolitik, en fungerande arbetsmiljö och bra chefer. Det behöver vi jobba mer med, säger Ewa Strömsten.

RANKING MEDELLÖN

I Vårdförbundets sammanställning över medellönen för sjuksköterskor kommer Västernorrland sist 2018, 2019 och 2020.

Enligt deras sammanställning har en sjuksköterska 34 807 kronor i medellön i Västernorrland 2020. Att jämföra med 35 630 i region Norrbotten som ligger ungefär i mitten av rankningen.

Högst är medellönen i region Stockholm med 37 847 kronor.

Här finns hela sammanställningen.

Källa: Vårdförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.