• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hon drabbades av ortorexi

Uppdaterad
Publicerad

Så här i slutet på sommaren svämmar tidningarna över av bantningstips och träningsmetoder.

Men i hälsotrendens kölvatten har det dykt upp ett nytt fenomen: Ortorexi.

Anne-Charlotte Åström vet vad det handlar om:

För fem år sedan rörde sig hela hennes tillvaro kring mat och träning. Det blev en fixering som gjorde att hon slutade träffa sina vänner, isolerade sig och fick både fysiska och psykiska problem.

Det tog lång tid innan hon kände sig återställd.

– Jag började tappa håret och mensen försvann. Det tog över fyra år innan den kom tillbaka, berättar hon.

Hur vanligt det är vet man inte, ortorexi är nämligen inte medicinsk diagnos som anorexi eller bulimi. Eftersom inga patienter får diagnosen ortorexi, finns det inte heller någon statistik som kan visa hur vanligt det är. Men många ätstörningskliniker märker en ökning och det här är en ätstörning som drabbar både män och kvinnor, till skillnad från anorexi och bulimi mest drabbar kvinnor.

Om man inte lyckas bryta mönstret själv eller med hjälp av sina närmaste, så måste man söka hjälp.

– När det gäller behandling så finns det kognitiv beteendeterapi, men det finns ingen speciellt utvecklad för ortorexi, säger Björn Hoffman, psykolog vid ätstörningsenheten på länssjukhuset i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.