Idrottsparken Sundsvall Karl Ståhl, klubbchef Gif Sundsvall och Björn Wigge, näringslivschef Sundsvalls kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl Ståhl, klubbchef i Gif Sundsvall skriver under avtalet som kommunens näringlivschef Björn Wigge hade med sig. Hör vad som kan hända med avtalet ifall Gif Sundsvall åker ur Superettan. Foto: Pierre Ragnehag

Avtalet som kan rädda Gif Sundsvall – drygt tre kommunmiljoner till 2026

Uppdaterad
Publicerad

Näst sist i Superettan och med en ansträngd ekonomi – det avtal som klubben och Sundsvalls kommun presenterade under fredagen är en räddningsplanka för Gif Sundsvall. Men frågan är vad som händer om laget inte lyckas klara nytt kontrakt utan åker ur.

Pengarna betalas ut kvartalsvis, och totalt handlar det om 3,25 miljoner kronor t o m 2026. Men det gäller nu att Giffarna tar sig i kragen – med fyra omgångar kvar av säsongen ligger laget på 15:e och näst sista plats i tabellen.
Ett skrynkligt läge samtidigt som det trots allt är få poäng som skiljer till lagen ovanför.

Avtalet kan rivas om Giffarna åker ur

Men en degradering kan bli ekonomiskt smärtsamt även när det gäller det nya avtalet med Sundsvall – i avtalet står det tydligt att kommunen har rätt att häva eller omförhandla avtalet under löpande år om klubben ”går ner i nivå i seriesystemet” eller om klubben skulle förlora sin elitlicens.

”Tufft budgetarbete”

Klubben har det kämpigt med sin ekonomi, och etter värre blir det om laget ramlar ner i division 1.
– Budgetarbetet för nästa år blir stentufft, har ordförande Stefan Söderlund sagt till Sundsvalls Tidning.

Gentjänster – på 23 punkter

Avtalet innebär inte att klubben får pengar utan vidare. Giffarna ska samverka med kommunen på 23 specificerade punkter; bland annat resa klimatsmart, delta i skolaktiviteter, fixa matchbiljetter för att stärka ”ambassadörsskapet”, bära platsvarumärket på matchtröjorna och delta i sociala aktiviteter i ”prioriterade områden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.