Hör ägaren om hur säkerheten förbättrats. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Baazinga i Örnsköldsvik ett av leklanden i rapporten

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de åtta lekland som kontrollerades av Konsumentverket är Baazinga i Örnsköldsvik. Här hittades flera brister som behövde åtgärdas.

Hål i skyddsnät och öppningar vid hängbroar där barn kunde ramla igenom och, i värsta fall, bli hängandes var en del av de brister som konstaterades på leklandet Baazinga i Örnsköldsvik.

När Konsumentverket besökte Baazinga skedde det efter att anläggningen nyligen bytt ägare. De nya ägarna säger att de lärt sig mycket av Konsumentverkets besök.

– För vår del var det jättebra eftersom vi var nyblivna ägare. Vi hade behövt göra en besiktning i vilket fall som helst. Konsumentverket kom lägligt för vår del. Vi fick ta del av alla nya regler och gå igenom hela leklandet och se vad vi behövde göra, säger Stefan Sundquist, vd på Baazinga.

Har vidtagit åtgärder

Efter besöket har Baazinga vidtagit åtgärder. De har dokumenterat förbättringarna och skickat informationen vidare till Konsumentverket. Förutom en del småsaker återstår den långa rutschbanan i mitten av anläggningen som fortfarande är i bruk och som kan framkalla skador för den som åker i den.

– Vi har beställt grejer till en renovering och då ska vi byta ut det som behövs bytas ut. Det ingår i det planerade underhållet.

Olåst städskåp

En brist som Konsumentverket tar upp handlar om bristande rutiner Bland annat observerades ett olåst städskåp med starka kemikalier i golvhöjd.

– Det stod bland annat klorin på låg höjd i det städskåpet när vi besiktigade anläggningen. Nu har de uppgett till oss att dörren hålls låst men vi har inte kontrollerat det själva, säger Anna Strandberg som är utredare på Konsumentverket.

Fortfarande olåst

När SVT Nyheter besöker Baazinga upptäcker vi att dörren till städskåpet förvisso är stängd men att den vid det här tillfället är olåst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.