Det är en tråkig syn som möter badgäster på Tranviken i sommar – anläggningen är stängd och tillbommad. Foto: SVT

Badparadiset Tranviken förfaller

Uppdaterad
Publicerad

Den privatägda anläggningen vid Tranvikens havsbad på Alnö utanför Sundsvall, har stängt i år. Restaurangen är igenbommad och boulebanan håller på att växa igen. Nu höjs röster för att kommunen ska rädda badet.

Numera är det glest mellan solbadarna i Tranviken. Annat var det förr då stranden var en av Sundsvalls absolut populäraste stränder, ungdomar, äldre och barnfamiljer trängdes på sanden. I år är det annorlunda.

Malin Ödlund ligger och solar med sina barn. Hon har många barndomsminnen från stranden och att passera den inhägnade avstängda poolen på väg till stranden var ledsamt, menar hon.

Tranviken

– Det känns jättetråkigt speciellt att se poolen och inse att där jag var mycket som ung...nu är det helt  tomt...det är som om nånting dör som har varit fullt av liv, säger hon.

Sönderfruset

Förfallet förklaras av att senaste arrendatorn gick i konkurs och anläggningen lämnades åt sitt öde i höstas. I vinter frös vattenledningarna och lokalerna har haft inbrott och vandaliserats.  Ägaren, Solaz AB, har låtit spika igen fönstren och ända till för någon vecka sedan var grindarna låsta, vilket gjorde det svårt att komma ner till stranden.

Många har engagerat sig i frågan, såväl grannar, besökare och föreningen Tranvikenbadets vänner, som tidigare drivit poolen.

– Ja det ser inte roligt ut. Vi vill att det ska fräschas upp och att det kostas på, säger Håkan Nordström, åretrunt-boende och närmaste granne med anläggningen.

Stor förödelse

Azita Ghiasvand representerar ägarn, Solaz ABs styrelse, hon berättar att förödelsens omfattning stod klar för dem, först när de kom in i anläggningen i vår. Ganska snart insåg de att det var omöjligt att öppna anläggningen som vanligt. Det krävs alltför stora renoveringar.

– Vi måste gå igenom anläggningen först och det tar tid. Jag vet inte om vi kommer att kunna öppna igen, jag vill inte säga något bestämt, säger hon.

– Det vore önskvärt att kommunen kunde gå in och stötta litegrann, säger Håkan Nordström.

Anläggningen var kommunal fram till 2002 då den såldes till den nuvarande ägaren. Sedan dess har kommunen tagit sin hand från själva anläggningen, men äger och ansvara för skötseln av sandstranden.

– Det är fastighetsägaren som driver anläggningen, kommunen har ingenting med det att göra, säger Henrik Lindén, enhetschef Kultur- och fritidsförvaltningen.

Ska kommun träda in på något sätt blir det en fråga för politikerna, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tranviken

Mer i ämnet