Montage med bild på stranden på Tranviken i Sundsvall och ett poträtt på en man i keps och svart t-shirt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Alnöbon Jan-Erik Richnau om gruppens förslag för att göra Tranviken mer levande igen. Foto: Tiffany Lind/SVT

Privat initiativ för att få Tranvikens havsbad i Sundsvall mer levande igen

Uppdaterad
Publicerad

En grupp lokala företagare och intressenter vill återskapa den sommaridyll som Tranvikens havsbad en gång var. Senast i våras hade de en dialog med Sundsvalls kommun, men nånstans där tog det stopp.

– Man ledsnar litegrann. Det upplevs som lite väl byråkratiskt, säger Alnöbon Jan-Erik Richnau.

Som tonåring cyklade Jan-Erik Richnau från Bergsåker till Alnö för att få uppleva sommaridyllen i Tranviken. I dag när han åker förbi när han är i stugan på Alnö är det andra känslor som dyker upp.

– Med de minnena man har och när man kommer dit nu så gör det ont i hjärtat, man blir arg faktiskt, säger han.

Tranviken

Förslag på ny verksamhet

För fyra år sedan tog han och en grupp lokala företagare och intressenter kontakt med Sundsvalls kommun och presenterade ett förslag på hur en ny verksamhet skulle kunna bedrivas på havsbadet, vid sidan om den gamla anläggningen.

Kommunen inledde då en utredning, men sedan blev det stopp. Under våren kontaktade de kommunen igen, utan några vidare framsteg.

– Det här är ett förslag som innebär att man inte behöver sälja den nuvarande anläggningen, säger Jan-Erik Richnau.

Kommunens plan sätter stopp

Martin Södergårds, mark- och exploateringschef på kommunen, menar att förslaget från de privata aktörerna var väldigt storskaligt och tog mycket mark i anspråk.

Det pekar också ut mark på strandens västra del, där kommunen nyligen byggt en tillgänglig gångstig, som idag är planlagd för naturmark och rekreation.

”Ytan ska räcka till”

– I vår detaljplan är det också fokus på att de kommersiella delarna ska finnas där den förfallna fastigheten finns. Den ytan ska räcka till, säger Martin Södergårds.

Jan-Erik Richnau säger att deras idé hela tiden varit att gradvis bygga upp den nya verksamheten under 5-10 år med något nytt varje år, också för att kunna anpassa behovet utefter nya samarbetspartners.

– Vi är absolut öppna för en dialog för att kunna börja mer småskaligt, säger han.

Kommunens svar

I klippet nedan: Mark- och exploateringschefen Martin Södergårds om kommunens inställning till förslaget.

Montage med bild på en gångbro i Tranviken och till höger ett porträtt på Martin Södergårds i vit pikétröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martin Södergårds om kommunens inställning till förslaget om hur man skulle kunna få till en levande verksamhet på Tranvikens havsbad, utan att kommunen behöver köpa tillbaka anläggningen. Foto: Tiffany Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tranviken

Mer i ämnet