Montage på en bild där två personer står och sitter framför en ödelagd och igenbommad byggnad, till höger ett porträtt på en kvinna i svartvit strandklänning och en ljus stråhatt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stranden lockar fortfarande många turister, trots att själva anläggningen på Tranvikens havsbad är igenbommad och igenväxt. Se vad några besökare tycker om anläggningens nuvarande skick. Foto: Tiffany Lind/SVT

Tranvikens förfall i Sundsvall fortsätter – lockar ändå många turister

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en sommar står anläggningen på Tranvikens havsbad på Alnö i Sundsvall och förfaller. Trots att entrén och byggnaderna är igenbommade lockar stranden många turister.

– Vår spontana reaktion var ju att det här såg lite öde ut, säger Karin Majnesjö från Göteborg, om familjens reaktion när de väl kom dit.

Det har gått sex år sedan det senaste företaget som hyrde anläggningen på Tranvikens havsbad gick i konkurs, sedan dess har det stått. Anläggningen är både igenbommad och igenväxt, och det är lätt för besökare att missa stranden som kommunen fortfarande tar hand om. Trots att de anlagt en ny tillgänglig stig, tillgänglighetsanpassat strandområdet och satt upp nya skyltar de senaste åren.

– Vi kom inte ens in från entrén, vi fick lirka oss in bakvägen, säger Towe Salomaa, som kommer från Stockholm.

Tranviken

Turister från både Sverige och Europa

När SVT var på plats njöt turister från både Paris, Tyskland, Norge och andra orter runt om i Sverige av sol och bad. Flera hade av ren slump hittat havsbadet genom att titta på kartor.

Sundsvalls kommun har de senaste åren satsat för att Tranviken ska locka både besökare och invånare. De har också under flera år velat köpa tillbaka anläggningen.

– Vi ser lika gärna att någon privat aktör som har vilja och drivet att göra nåt bra av Tranviken kan köpa den. För vår del spelar det ingen roll vem som äger fastigheten, det är vad som händer kring den, säger Martin Södergårds, mark- och exploateringschef på Sundsvalls kommuns stadsbyggnadskontor.

Kommunen når ingen lösning med nuvarande ägaren

Senast i våras hade de en dialog med ägaren av Solaz AB men trots att fastigheten i ursprungligt skick 2021 värderades till cirka 1,2 miljoner vill bolaget ha närmare 15-20 miljoner för att gå med på att sälja, enligt kommunen.

Enligt Martin Södergårds har bolaget nämnt att de vill bygga hotell eller andra fastigheter på marken, men då måste detaljplanen göras om, vilket kommunen inte går med på.

– Vi ser att Tranviken fortsatt ska vara en friluftsbadanläggning. Det är det detaljplanen säger och det är det översiktsplanen pekar ut. Det ska vara en plats för allmänheten att besöka, vi vill inte se bostäder eller att enskilda platser tar över, säger Martin Södergårds.

SVT har sökt Solaz AB utan framgång. Företagets juridiska ombud skriver i ett mejl att det från deras räkning finns en positiv inställning till alla initiativ som kan bidra till en positiv utveckling för Tranviken, och att de av respekt för kommunen avböjer att kommentera deras tidigare kontakt.

I klippet nedan: Hör mark- och exploateringschefen Martin Södergårds om varför de inte når en lösning med ägaren.

Martin Södergårds i vit pikétröja med ett svart nyckelband runt halsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martin Södergårds på Sundsvalls kommun berätta om dialogen med ägaren och varför de inte når en lösning kring Tranvikens anläggning. Foto: Tiffany Lind/SVT

Kommunens försäljning av Tranvikens anläggning

  • 2002 beslöt Sundsvalls kommun att sälja själva anläggningen på Tranvikens havsbad för att minska kommunens kostnader.
  • Den såldes till nuvarande ägaren Zolas AB, efter möten med flera intressenter, enligt handlingar från kommunen.
  • Anläggningen såldes för 380 000 kronor i befintligt skick och bestod av en restaurang, två bassänger och tre andra byggnader. I köpeavtalet framgår det att köparen hade ”för avsikt att bedriva restaurangrörelse samt badverksamhet i egen regi”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tranviken

Mer i ämnet