Det har gått sex år sedan det senaste företaget som hyrde anläggningen på Tranvikens havsbad gick i konkurs, sedan dess har det stått. Anläggningen är både igenbommad och igenväxt, och det är lätt för besökare att missa stranden som kommunen fortfarande tar hand om. Trots att de anlagt en ny tillgänglig stig, tillgänglighetsanpassat strandområdet och satt upp nya skyltar de senaste åren.
– Vi kom inte ens in från entrén, vi fick lirka oss in bakvägen, säger Towe Salomaa, som kommer från Stockholm.
Turister från både Sverige och Europa
När SVT var på plats njöt turister från både Paris, Tyskland, Norge och andra orter runt om i Sverige av sol och bad. Flera hade av ren slump hittat havsbadet genom att titta på kartor.
Sundsvalls kommun har de senaste åren satsat för att Tranviken ska locka både besökare och invånare. De har också under flera år velat köpa tillbaka anläggningen.
– Vi ser lika gärna att någon privat aktör som har vilja och drivet att göra nåt bra av Tranviken kan köpa den. För vår del spelar det ingen roll vem som äger fastigheten, det är vad som händer kring den, säger Martin Södergårds, mark- och exploateringschef på Sundsvalls kommuns stadsbyggnadskontor.
Kommunen når ingen lösning med nuvarande ägaren
Senast i våras hade de en dialog med ägaren av Solaz AB men trots att fastigheten i ursprungligt skick 2021 värderades till cirka 1,2 miljoner vill bolaget ha närmare 15-20 miljoner för att gå med på att sälja, enligt kommunen.
Enligt Martin Södergårds har bolaget nämnt att de vill bygga hotell eller andra fastigheter på marken, men då måste detaljplanen göras om, vilket kommunen inte går med på.
– Vi ser att Tranviken fortsatt ska vara en friluftsbadanläggning. Det är det detaljplanen säger och det är det översiktsplanen pekar ut. Det ska vara en plats för allmänheten att besöka, vi vill inte se bostäder eller att enskilda platser tar över, säger Martin Södergårds.
SVT har sökt Solaz AB utan framgång. Företagets juridiska ombud skriver i ett mejl att det från deras räkning finns en positiv inställning till alla initiativ som kan bidra till en positiv utveckling för Tranviken, och att de av respekt för kommunen avböjer att kommentera deras tidigare kontakt.
I klippet nedan: Hör mark- och exploateringschefen Martin Södergårds om varför de inte når en lösning med ägaren.
Kommunens försäljning av Tranvikens anläggning
- 2002 beslöt Sundsvalls kommun att sälja själva anläggningen på Tranvikens havsbad för att minska kommunens kostnader.
- Den såldes till nuvarande ägaren Zolas AB, efter möten med flera intressenter, enligt handlingar från kommunen.
- Anläggningen såldes för 380 000 kronor i befintligt skick och bestod av en restaurang, två bassänger och tre andra byggnader. I köpeavtalet framgår det att köparen hade ”för avsikt att bedriva restaurangrörelse samt badverksamhet i egen regi”.