Frågan om kommunal eller privatdriven assistans i Örnsköldsvik fortsätter att vara en het politisk potatis. Nu ska frågan utredas vidare. Foto: SVT

Beslutet om nedlagd kommunal assistans i Örnsköldsvik lagt på is

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare turer väntar innan Örnsköldsviks kommun kan fatta beslut om hur assistansen ska fungera i framtiden.

Under måndagen bestämdes att välfärdsförvaltningen ska göra bland annat en risk- och konsekvensanalys – och titta på vad som är bäst för de berörda.

Frågan om Örnsköldsviks kommun ska ha kommunal eller privatägd assistansverksamhet har stötts och blötts under lång tid, något SVT också berättat om i flera tidigare publiceringar.

Två gånger har förslaget från den styrande Öviksalliansen – bestående av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – att avskaffa den kommunala personliga assistansen och i stället upphandla den med privata aktörer fått avslag av välfärdsnämnden.

Den här gången valde majoriteten att hoppa över nämnden och lägga in det hela i den beslutade budgeten i stället.

Ska utredas vidare

Det väckte reaktioner hos oppositionen. Med minsta möjliga marginal – åtta röster mot sju – drev S, V och SD i välfärdsnämnden i förra veckan igenom att frågan ska utredas grundligt av välfärdsförvaltningen innan det politiska beslutet kan fattas.

Tjänstemännen ska nu senare i höst återkomma till nämnden med en nulägesbeskrivning, en risk- och konsekvensanalys, ekonomiska konsekvenser och en prövning av brukarnas bästa.

I slutet av året väntas välfärdsnämnden fatta sitt beslut i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.