SVT har pratat med fem personliga assistenter som berättar hur de nåddes av nyheten att deras jobb inte längre kommer att vara kvar hos kommunen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Även om man tycker om sin brukare måste man tänka på sig själv och sin familj i första hand”. Hör några av de personliga assistenter som SVT har pratat med om beslutet att personlig assistans i kommunal regi avslutas. Foto: SVT Grafik

Personliga assistenter oroliga efter beslut om privatisering i Örnsköldsvik

Publicerad

SVT Nyheter Västernorrland har pratat med fem personliga assistenter anställda av kommunen, som nu står inför en osäker framtid då deras jobb väntas läggas ut på entreprenad.

– Jag kan gå ut och skaffa ett nytt jobb idag, de jag tycker mest synd om är brukarna och deras familjers oro, säger en av assistenterna.

SVT har tidigare berättat om Örnsköldsviks-Alliansens beslut att personlig assistans i kommunal regi ska läggas ut på privata aktörer. Något som oroar de kommunalt anställda, som befarar att arbetsvillkoren kommer att försämras och även drabba brukarna.

Ingen information till anställda

SVT publicerade nyheten om att den personliga assistansen skulle avslutas innan politiker och verksamheten hade informerat anställda och brukare.

Politikerna menar att de behöver spara pengar. Vad tycker du att man skulle ha gjort istället för en nedläggning?

– Låt de som har kommunal assistans få ha den kvar, men ta inte in nya klienter. På så vis får det ett naturligt avslut och det tycker jag hade varit bättre, säger en av assistenterna.

Kommunalrådet: ”Spara pengar”

Men det förslaget räcker inte enligt kommunalrådet Johannes Nordin (M).

– Syftet är att vi ska spara pengar och det kommer vi inte att göra förrän vi har avslutat den personliga assistansen i kommunal regi, säger han.

Reporter Julija Sidner intervjuar en av de personliga assistenterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kändes som att de smög igenom det”, se assistenterna berätta om hur de fick veta att deras jobb skulle läggas ut på entreprenad. Rösterna är förvrängda med AI. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.