En kvinna i arbetskläder står vid en postlåda och håller i en gul broschyr med texten ”Om krisen eller kriget kommer”. I bakgrunden syns flera postlådor i en lägenhetsentré.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Ottosson på Postnord är en av många som bland annat delar ut MSB:s nya broschyr Om krisen eller kriget kommer till hushållen i Sundsvall. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Brevbäraren Åsa i Sundsvall delar ut MSB:s nya broschyr

Uppdaterad
Publicerad

Nu har MSB:s nya broschyr börjat dimpa ned i hushållens brevlådor. Där kan du läsa om hur du förbereder dig, och vad som förväntas av dig om krisen eller kriget kommer.

Åsa Ottosson i Sundsvall är en av många brevbärare som oavsett väder, ger sig ut för att kunna leverera den och annan post.

– Det är alltid kul att dela ut nyttig och värdefull information, säger Åsa Ottosson när hon lägger broschyren i postfacken.

Eftersom läget i världen kraftigt försämrats senaste åren och Sverige även har gått med i försvarsalliansen Nato fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppdrag från regeringen att ta fram en ny version av broschyren, som senast skickades ut 2018.

– Jag läste broschyren igår kväll. Jag och min man upptäckte att vi var bra förberedda. Vi gillar friluftsliv, så vi har stormkök, torrmat och allt möjligt, säger Åsa Ottosson.

Hur pratar man med barn om krig?

I den nya broschyren finns mer information om hur man förbereder sig för krig och tips på hur man pratar med barn om ämnet. Som tidigare får man också veta vad som krävs av dig som svensk medborgare ifall regeringen beslutar om så kallad höjd beredskap, och om vad totalförsvarsplikten innebär.

Översatt till flera språk

Den digitala versionen finns översatt på ett tiotal språk, på lättläst svenska, är teckenspråkstolkad, finns översatt till punktskrift för personer med grav synnedsättning och även som ljudfil.

Torbjörn Westman, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Västernorrland, tror inte att folk kommer se broschyren som tråkig reklam som dimper ned i brevlådan, eftersom det redan informerats mycket om den från många håll.

En man står i en modern kontorsmiljö med datorarbetsplatser i bakgrunden. Han bär en mörk tröja med en logotyp på bröstet. Kontorsutrymmet är ljust och öppet, med en avslappnad atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Torbjörn Westman, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Västernorrland, berätta om det viktigaste budskapet i MSB:s nya broschyr, och ifall han tror att kriget i Ukraina har fått människor att tänka annorlunda om de här frågorna. Foto: Tiffany Lind/SVT

Det här innebär totalförsvarsplikten

Totalförsvarsplikten gäller alla svenska medborgare mellan 16 och 70-års ålder som är skyldiga att bidra vid krigsfara och krig. Det kan innebära att man ska bära vapen i strid, ingå i militärtjänst eller hjälpa till vid större olyckor eller naturkatastrofer. Det finns tre typer av totalförsvarsplikt:

Civilplikt inom olika verksamheter, exempelvis räddningstjänst, barnomsorg eller sjukvård.

Värnplikt inom Försvarsmakten.

Allmän tjänsteplikt innebär att man är skyldig att fortsätta gå till sitt vanliga jobb, om man jobbar inom verksamheter som måste fungera även under kris eller krig. Man kan också tjänstgöra i en frivillig försvarsorganisation, eller så tilldelas man ett arbete av Arbetsförmedlingen som är viktigt för totalförsvaret. Allmän tjänsteplikt gäller bara vid höjd beredskap, som beslutas av regeringen.

Har man ingen särskild krigsplacering ska man fortsätta gå till sitt vanliga jobb.

Här kan du hitta- och ladda ned den digitala versionen av broschyren.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.