Oklar ansvarsfördelning, dåligt grepp om helheten och högt tempo på byggarbetsplatsen. Det är några av förklaringarna till att byggkonstruktioner vid flera tillfällen kollapsat och i några fall orsakat dödsolyckor. Det skriver fyra professorer vid landets tekniska högskolor i en debattartikel i DN idag.
De tar upp broraset i Älandsbro och raset vid bygget av fotbollshallen i Örnsköldsvik för två veckor sedan, som exempel och säger sig vara djupt oroade över utvecklingen.
Samhällets kontroll och granskning av byggena måste bli bättre, anser de.
Fakta: Flera allvarliga olyckor
* Den 21 maj 2008 rasade en 50 meter lång gjutform vid ett brobygge för Botniabanan norr om Härnösand, varpå fem byggnadsarbetare föll 15-20 meter. Två av dem omkom, medan de tre andra skadades.
* Den 15 juli 2008 rasade en utbyggnad till Kista Galleria i norra Stockholm, på grund av en allt för klen balk. En arbetare omkom i raset, en annan skadades svårt. Även en bilist skadades, när hans bil hamnade under rasmassorna.
* Under den snörika vintern 2009-2010 rasade taket på drygt 180 stora byggnader, såsom mathallar, arenor och lager. Ytterligare cirka 4 000 ekonomibyggnader på landsbygden skadades. Majoriteten av dessa takras berodde enligt Boverkets utvärdering på konstruktionsfel och kunde mycket väl ha lett till dödlig utgång.
* Den 22 oktober i år skadades en man allvarligt när taket rasade på fotbollshall som höll på att byggas i Örnsköldsvik.
Källa: Boverket (TT)