C vill se bättre samverkan mellan region Västernorrland och kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill skjuta till 50 miljoner extra till primärvården i Västernorrland och se en större samverkan mellan regionen och kommunerna.

– Det handlar om möjligheter till gemensamma utbildningar och bättre gemensamma riktlinjer och regler, säger Jonny Lundin (C), oppositionsråd i region Västernorrland.

Tillskottet till primärvården, där bland annat hälsocentralerna ingår, ska enligt partiet ses som en grundplåt för att kunna öka samverkan mellan regionen och kommunerna.

– Primärvården är underfinansierad när vi jämför oss med jämförbara regioner, säger Jonny Lundin (C).

Valet 2022 Västernorrland

SVT: Det här är två stora organisationer med sina egna regelverk, kan man samverka fullt ut?

– Finns viljan kan samarbeten alltid bli bättre. Viljan finns hos våra företrädare både i regionen och kommunerna. Och viljan finns i verksamheten när vi pratar med professionen.

SVT: 50 miljoner, är det här pengar ni tar från något annat?

–  Det är inte pengar som vi tar från något annat, utan vi är beredda att tillföra primärvården 50 miljoner extra.

”Har varit ganska mycket stuprör tidigare”

Anna-Britta Åkerlind (C), oppositionsråd i Örnsköldsvik, ser gärna ett utökat samarbete med regionen kring de gemensamma vårdområdena.

– Än så länge är det mest i verksamheten man samverkar. Men vi menar att man också måste göra det på styrande nivå.

SVT: Vad har hindrat er från att samarbeta tidigare?

–  Det har varit ganska mycket stuprör tidigare. Regionen sköter sitt och kommunen sköter sitt och sedan bråkar vi lite när vi träffas om det som ligger emellan oss. Det är det som nära-vård-reformen ska komma till rätta med, men då menar vi att vi behöver öka takten, säger Anna-Britta Åkerlind (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet