Jenny i Örnsköldsvik sitter på en stol, med händerna på ett bord framför sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla ska kunna få vård” säger Jenny Hedin, som anmält två tandkliniker till diskrimineringsombudsmannen. Foto: Julija Sidner/SVT

Jenny från Örnsköldsvik nekades tandvård på grund av sin vikt: ”Ganska idiotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Hedin från Örnsköldsvik nekades tandvård av två privata kliniker på grund av sin vikt.

Hon anmälde klinikerna till diskrimineringsombudsmannen – men fick inget gehör.

– Jag tycker det är ganska idiotiskt, säger hon.

Det var i augusti som Jenny Hedin nekades tandvård. Då Folktandvården hade för få tandläkare valde hon istället att boka tid hos en privat tandläkare.

Efter det första besöket ringde kliniken upp Jenny och avbokade de planerade återbesöken.

– Det som tog hårdast var att på det här första besöket efter att jag suttit i tandläkarstolen i en timme hade vi gjort upp en plan för hur vi skulle gå till väga, vi hade pratat bland annat om bettskena. Jag hade fått upp hoppet om det skulle bli skillnad.

En person med långt, blont hår håller en mikrofon med SVT:s logotyp framför sig. Bakom personen syns en målning av ett segelfartyg på havet, vilket skapar en maritim atmosfär. Personen bär en mörk kavaj och en röd akrediteringshänge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har alla i Västernorrland samma tillgång till tandvård? Se Elina Backlund Arab (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden berätta i klippet. Foto: Per-Erik Ström/SVT

För tung för stolens maxvikt

Anledningen för avbokningen var att Jenny var för tung för deras tandläkarstol, som hade en max vikt på 170 kilo. Kliniken uppgav även andra orsaker till att de avbokat, bland annat att Jenny som använder rullator för att ta sig fram har svårt att gå i trappor.

– Jag behöver öva på att gå i trappor så jag såg det som ett ypperligt tillfälle de gånger jag går till tandläkaren att öva på det, säger Jenny.

Efter avbokningen sökte Jenny tandvård hos en annan privatklinik i Örnsköldsvik, men även de nekade på grund att hon ansågs vara för tung för deras stol, vilket P4 Västernorrland var först med att berätta.

Jenny anmälde de båda klinikerna till diskrimineringsombudsmannen, som valde att lägga ned ärendet.

Backlund Arab (S): ”Orättvist”

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Elina Backlund Arab (S) reagerar starkt på händelsen men menar också att folktandvården och privata aktörer har olika förutsättningar.

– Hela norra Sverige ser ut såhär, det är ett jätteproblem som bara eskalerar. Det är orättvist, för i Stockholm kan du få tandvård för mycket mindre pengar, än vad du kan få här i Norrland, säger hon och fortsätter:

– Vi ska ha en jämlik tandvård, det ska inte spela någon roll var du bor i Sverige, då måste vi ändra tandvårdssystemet.

En av klinikerna som nekade Jenny tandvård skriver i ett svar till SVT Västernorrland att: ”(...) Viktgränsen har bestämts av tillverkaren och den måste vi självklart följa av patientsäkerhetsskäl. Jag beklagar att vi inte kunde ta emot patienten.”

En person sitter vid ett skrivbord och arbetar på en dator med två skärmar. Den ena skärmen visar kod eller text i en mörk bakgrund, medan den andra skärmen har en grafisk vy. Sladdar och en flaska läsk ligger på skrivbordet, som är något rörigt. Personen har längre hår och bär glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att Jenny medverkat i media angående att hon nekats tandvård har hon utsatts för mycket hat på internet. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Julija Sidner/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.