Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Söderqvist laddar upp inför sommarens OS i Paris – ”Det känns stort” Foto: SHANKER PREM/SVT

Cyklisten Jakob Söderqvist från Vattjom representerar Sverige under OS i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Söderqvist, 21 år från Vattjom, har haft en raketkarriär inom cykelsporten under 2024 och är uttagen till den svenska OS-truppen. När SVT Västernorrland träffar honom är han tillbaka på hemmaplan och laddar upp batterierna inför sommarens OS i Paris, som går av stapeln senare i sommar.

– Jag ser det som en viktig erfarenhet, säger Jakob Söderqvist.

För några veckor sedan kom beskedet att cyklisten Jakob Söderqvist från Vattjom blivit uttagen av Sveriges olympiska kommitté (SOK) till sommarens OS i Paris.

Jakob som är född och uppvuxen i Vattjom, utanför Sundsvall började cykla när han var sju år gammal. Inför gymnasiet flyttade han till Falun för att fortsätta sin satsning på cykelgymnasium.

OS i Paris 2024

– Det var ett perfekt läge att komma tillbaka till mina föräldrar i Vattjom för att ladda upp batterier och hitta kontraster i vardagen, säger han.

Framtidshopp

För bara mindre än två år sen bytte Jakob Söderqvist från mountainbike till landsvägscykling.

Sedan dess har hans utvecklingskurva pekat rakt uppåt mot världstoppen, och många hoppas nu att Sundsvalls-sonen, som redan är en av världens främsta U23-cyklister, ska bli den stora nya stjärnan inom svensk landsvägscykel på herrsidan.

– OS öppnar upp så många fler ögon, speciellt här hemma i Sverige där cykelsporten är relativt liten, säger Jakob Söderqvist.

21-åringen som är nybliven svensk mästare i tempo, vann för några veckor sedan även en etapp på Giro d’Italia för U23-cyklister.

Tempolopp specialgrenen

Han är uttagen till linjeloppet, där alla cyklister startar samtidigt och tävlar om placeringarna vid målgång. Söderqvists specialitet är annars tempolopp, där cyklisterna startar individuellt.

– Det lite surt att Sverige inte har någon kvotplats i tempo, där jag på papperet skulle haft större chanser till en riktigt bra placering. Men jag kommer göra mitt allra bästa, säger han.

OS i Paris invigs den 26 juli. Herrarnas linjelopp avgörs den 3 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet