Bergrummet på Storholmen, Alnö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mycket av bergrummet ute på Storholmen är upplyst, men i vissa delar är det svart som i en kolsäck. I klippet kan du följa med ner i det en gång hemliga berget och se kanontornet, det tjocka atombombsskyddet och de vindlande tunnlarna. Foto: pierre ragnehag

Dagen när porten till underjorden slås upp – följ med ner i berget på Storholmen

Uppdaterad
Publicerad

Länge var det bland de hemligaste platser som fanns längs kusten, men numer är den militära bergrumsanläggningen på Storholmen utanför Sundsvall tillgänglig för vanliga besökare. Men det har krävts en omfattande sanering för att få ordning på bergrummet som byggdes på 1950-talet.

Det har gått snart 30 år sedan militären övergav Storholmen, och sedan 2017 ägs och drivs verksamheten ute på Storholmen av familjen Hjertman.

Det är Sara Hjertman och hennes man som sköter ruljangsen, och det stora militära bergrummet har bjudit på sina utmaningar.
Mycket lämnades kvar inne berget när militären plomberade ingångarna 1996.

– Under två somrar har vi sanerat bergrummet tillsammans med försvarsmakten, berättar Sara.

I år ordnade man på nytt ”Storholmendagen” och trycket var stort från allmänheten.

– Det är många som är intresserade av att gå in i bergrummet och se hur det ser ut därinne, säger hon.

Att försöka renovera upp och återställa den 5 000 kvadratmeter stora anläggningen är ogörligt, men Sara tänker sig att det steg för steg ska bli något som lite liknar ett militärt museum ute på ön.

– Vi gör lite varje år, säger Sara Hjertman.

Följ med ner i underjorden och det kalla krigets epok – i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.