Demensvård ger vinst

Uppdaterad
Publicerad

I Härnösand finns en vinstgivande modell för stöd till demenssjuka och deras anhöriga som nu mönsterskyddats och ska spridas i Sverige och internationell. Färre sjuka behöver dyr samhällsvård och arbetssättet sparar miljoner.

Idén kan förefalla enkel men resultatet innebär en besparing för Härnösands kommun på netto 5,3 miljoner kronor per år. Den syftar till att stötta anhöriga till demenssjuka men har också fått effekten att behovet av hemtjänst och särskilda boenden för demenssjuka minskat.

Utbyte av erfarenheter

Modellen har granskats i detalj av Mittuniversitetet som beskriver ”Per-modellen” som en unik och framgångsrik arbetsmetod.

SVT granskar demensvården

– Det enkla är det svåra. Det säger Per Hägglund som är chef för anhörig och närståendestödet i Härnösands kommun.

Det enkla består i att skapa en mötesplats för demenssjuka och deras anhöriga med återkommande träffar. Genom att utbyta tankar och erfarenheter kan de drabbade lära av varandra och hitta lösningar och förhållningssätt som gör det lättare att leva med sjukdomen.

Verksamheten är öppen för alla demenssjuka och deras anhöriga. Till skillnad från att följa Socialstyrelsens rekommendationer om minst åtta träffar för sjuka och deras närstående har Härnösand valt ett obegränsat antal träffar.

Över 200 träffar

Kerstin Lindberg och hennes demenssjuke man Gunnar har varit på över 200 träffar.

– Utan dom hade jag gått på knäna, då hade jag inte orkat. Nu får jag träffa andra i samma situation och byta erfarenheter som gör allt mycket enklare, berättar hon. Jag överraskas inte lika lätt och är bättre förberedd när sjukdomen går in i nya stadier.

Enligt Per Hägglund är det de anhöriga som är nyckeln. När en närstående diagnostiseras med demenssjukdom är det en naturlig reaktion att sträva mot ett liv som det var innan sjukdomen. Per Hägglund menar emellertid att det är mer konstruktivt att acceptera och försonas med sjukdomen och att göra det bästa av situationen.

Träffarna sker regelbundet. Varje vecka för dom som vill och mer sällan för andra. Genom ett nära samarbete med landstinget och primärvården fångas de som nyligen diagnostiserats upp och erbjuds delta. Av de 25 som deltagit under de senaste åtta åren har 3 flyttat till särskilt boende vilket Annika Kjällman Alm, forskare vid Mittuniversitetet säger är lågt.

Miljoner i vinst

Mittuniversitetet har djupintervjuat samtliga deltagare som betonat vikten av trygghet i gruppen.Hon har beräknat det ekonomiska resultatet och kommit fram till beloppet 5,3 miljoner i nettovinst för kommunen.

– Det är förvånansvärt bra resultat. Vi ser ett bra resultat utifrån mjuka värden och ser samtidigt en metod som sparar samhällsresurser. Det är en metod som innebär vinst för alla, säger Kjällman Alm.

”Per-modellen” har mönsterskyddats för att spridas till andra kommuner men också till en internationell marknad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar demensvården

Mer i ämnet