Foto: SVT

Dödsfall och misshandel på psykiatrisk klinik i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Två patienter tog sina egna liv och en blev svårt misshandlad av en medpatient. Tre allvarliga händelser på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall har nu anmälts till IVO.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har nu fått två dödsfall och en allvarlig misshandel på sitt bord. Alla dessa händelser har inträffat nu under sommaren på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

I juni tog en patient sitt liv genom att hoppa från hög höjd och månaden efter hittades en patient död inne på sin avdelning efter att denne hängt sig. Kliniken skriver i sin anmälan av dödsfallen att inget tyder på ”uppenbar allvarlig vårdskada” men att man kan hävda att ett självmord inte ska kunna ske på en psykiatrisk avdelning.

Misshandlades med metallstång

Tidigare den här månaden attackerades en patient som låg och sov i sin säng. En medpatient gick in i rummet och slog denne flera gånger i ansiktet med en metallstång. Inte heller i denna anmälan är klinikens ansvariga säkra på om det rör sig om en undvikbar skada. Men det faktum att medpatienten kommit över ett tillhygge kan tyda på det. Patienten som attackerades fick allvarliga skador och vårdas fortfarande för dessa.

De tre händelserna skedde på olika avdelningar på kliniken. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.