Stefan Widenström var tillsammans med sin bror ägare till den nu nedbrunna rockbaren Jane Doe.
– Det här är vad som är kvar av Norrlands absolut bästa rockbar. En grop. Det känns jätteonödigt, det gör fan ont i magen. Åtta anställda blev av med jobbet, med allt vad det innebär i pandemitider och människor har förlorat sitt andra vardagsrum.
“Risk för stadsbrand”
Det var på natten den 30:e december förra året som det så kallade Sko-Mårtenhuset i centrala Östersund från 1800-talet, sattes i brand av en man i 40-årsåldern som var på rymmen från rättspsykiatrin i Sundsvall.
Flera byggnader fick evakueras. Efter att Stefan Widenström fått ett samtal om att byggnaden stod i brand, sprang han ned till platsen.
– I ett förvirrat nyvaket tillstånd var det på med kläder och springa iväg, men jag kom dit fort. Nu kom ju ingen till skada men anledningen att huset revs var att räddningsledaren gjorde bedömningen att branden kunde ha spridit sig, att det fanns risk för stadsbrand, berättar han.
Bröderna letar nu en ny lokal för att kunna starta upp sin verksamhet igen men ännu har han inte hittat någon ledig fristående lokal i stadskärnan som fungerar för restaurangverksamhet.
Kritisk till att patienten fick permission
SVT har tidigare granskat avvikningarna från rättspsykiatrin. Förra året rapporterades 143 fall där patienter avvek från rättspsykiatrin, ofta från permissioner och frigång.
Ett uppmärksammat fall är när en småbarnspappa i januari knivdödades av en tidigare morddömd man som hade rymt från en övervakad promenad.
Händelsen i Östersund är ytterligare ett exempel där en avvikning från rättspsykiatrin drabbat tredje man hårt. Stefan Widenström är kritisk till att patienten fick permission och kunde begå det här brottet, trots att han avvikit två gånger tidigare från rättspsykiatrin.
– Vi har drabbats av ett infall av en rättspsykspatient som borde vara under vård, uppsikt och rehabilitering eftersom han av någon anledning en gång bedömts som en fara för sig och andra. Någonstans finns det en organisation som inte funkar, där omhändertagna människor kan avvika utan konsekvenser. Det är riktigt illa.