Rättspsyk om branden i Östersund: ”Vi gjorde en felbedömning”

Uppdaterad
Publicerad

Den man som brände ned kulturbyggnaden i Östersund har avvikit flera gånger vid permission och är nu misstänkt för mordbrand.

Nu säger ansvariga vid den rättspsykiatriska kliniken i Sundvall att man gjorde en felbedömning när mannen fick permission.

– Vid det tillfället tyckte man att det var en rimlig åtgärd, säger Bengt Eriksson, tillförordnad förvaltningschef vid den rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

2016 dömdes mannen för bland annat olaga hot och stöld till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Under sin tid på kliniken dömdes han 2019 för hot mot tjänsteman efter att ha hotat chefsöverläkaren, då han inte trivdes på kliniken i Sundsvall. 

Trots detta har mannen beviljats flera permissioner och enligt kliniken har han avvikit tre gånger. Som mest i fem månader. 

– Vi hade via vår chefsöverläkare rekommenderat Förvaltningsrätten att han skulle få en viss frihetsgrad. Utifrån de instrument vi använder och utifrån hans historia kan man naturligtvis diskutera det, säger Bengt Eriksson.

Ser över rutiner

Men sett till det som hände, att han nu har erkänt mordbrand, gjorde ni en felbedömning gällande permissionen?

– Ja, det måste man ju säga att vi gjorde. Men vi hade ingen misstanke i den riktningen då.

Han påpekar att det är en balansgång mellan säkerheten och patientens möjlighet till tillfrisknande, genom exempelvis utevistelser.

– Vi hade 36 000 permissioner vid rättspsykiatrin i Sundsvall förra året och endast fem avvikelser, säger han.

Kliniken ser nu över sina rutiner.

Vill skrivas ut från rättspsykiatrin

Patienten har begärt hos Förvaltningsrätten att vården med särskild utskrivningsprövning ska upphöra, då den rättspsykiatriska undersökningen i utredningen av branden inte visat på en allvarlig psykisk störning, som motiverar rättspsykiatrisk vård. Något som nekats.

Mannen vill istället bli dömd till fängelse av Tingsrätten, där han kan få ett tidsbestämt straff. Men enligt kliniken kan det ändå bli så att han får stanna inom rättspsykiatrin.

– För att kunna dömas till rättspsykiatrisk vård måste personen bedömts ha en allvarlig psykisk störning. För att kvarstå i vård räcker det däremot med att man har tvångsvårdsbehov och en brottsåterfallsrisk. Det innebär att även om han får en fängelsedom kan han rent hypotetiskt fortsatt vårdas inom rättspsykiatrin, om han inte nått tröskeln för att bli utskriven, säger Bengt Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.