Två gymnasister på väg till Bryssel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På måndag boardar Sidra och Isabelle planet till Bryssel. I klippet berättar de om sina förväntningar på besöket – och vilken EU-fråga de sätter högst. Foto: SVT

EU-parlamentet nästa för Sidra och Isabelle från Härnösand

Publicerad

Vägen till EU har gått via något som kallas EU:s ungdomsdialog. Isabell och Sidra från Härnösand ingår en en grupp på totalt nio unga som nu fått chansen att på ort ställe bekanta sig med EU-parlamentet och Bryssel.

– Vi vill ju att samarbetet mellan länderna ska funka så att freden och demokratin kan fortsätta, säger Isabelle Forslund.

Det är EU-kommissionen som finansierar projektet som finns över hela Europa. Tanken är att försöka öka engagemanget bland unga för EU-frågor och –inte minst- valet till parlamentet den 9 juni i år.

”Europa Direkt” i Härnösand har varit med och arrangerat ungdomsdialogerna. Emma Nord är projektledare:

– Vi har varit ute mycket i skolor med material om EU, berättar hon.

Totalt finns det 15 Europa Direktkontor i Sverige i ett nätverk.

Snårigt med EU

Många tycker att det här med EU är komplicerat och krångligt, och Sidra Daaboul håller med:

– Söker man på nätet om EU som hamnar man på nån sida med en, typ, 30 sidors artikel. Det blir lite läskigt, tycker hon.

Isabell och Sidra går båda på gymnasiet, och på frågan om hur mycket det snackas om EU-val på skolan, blir svaret kort och koncist:

– Ingenting!

– Det känns som den äldre generationen har lämnat över framtidsproblemen på oss, så unga skjuter ifrån sig och tänker inte lika mycket på det här som de borde göra, tycker Sidra.

Bryr de sig?

Alla förslag och synpunkter som samlats ihop under ungdomsdialogerna över hela Europa kommer slutligen att landa på mäktiga ministerrådets bord.

– Kommer rådet att bry sig, då?

– Det är deras skyldighet tycker jag, säger Emma Nord.

Till höger Emma Nord, projektledare på Europa Direkt i Härnösand, som varit med och hållit i ungdomsdialogerna och som nu styrt upp EU-besöket. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Generation Z: individualister som röstar blått

I Ungdomsbarometern, som frågat 15 000 unga mellan 15 och 24 år, tecknas en bild av en generation som söker trygghet, och som är oroliga över ekonomi och bostadsbrist.

De har präglats av sådant som flyktingkrisen, gängbrottsligheten, pandemin och den oroliga omvärlden, och förståss, den ekonomiska krisen med rallyinflation.

Samhällsfrågor engagerar, men tron att politikerna verkligen kan göra något är inte stor.

Dessutom tycks allt fler unga tveka om demokrati verkligen är det bästa sättet att styra vårt samhälle – mest tveksamma är unga killar.

I det senaste valet, 2022, röstade de unga väljarna tydligt höger:

Moderaterna: 26%

Sverigedemokraterna: 22%

Socialdemokraterna: 20%

I senaste EU-valet 2019, fick M flest röster bland förstagångsväljarna: 21%

Tvåa Miljöpartiet med 17%

Källor: Valmyndigheten, SCB, Ungdomsbarometern, SVT valu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.