• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En mamma, pappa, son och dotter. I bakgrunden ser man en ladugård och ett gammalt timmerhus. Det ser kallt ut och det är mycket snö på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felicia Wallared och Sebastian Ohlsson behöver inte oroa sig för de höga elpriserna. Hör dem berätta om sin strömlösa vardag. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Följ med hem till Sollefteåfamiljen som inte har någon elräkning: ”Vill klara oss på egen hand”

Uppdaterad
Publicerad

Felicia Wallared och Sebastian Ohlsson lever på en gård i Tillfället utanför Sollefteå utan ström. I en tid där elpriset har nått toppnivåer i norra Sverige lever familjen ett liv där de slipper oroa sig för elräkningen varje månad.

För att göra det krävs det att man väljer bort bekvämligheter som tv och tvättmaskin.

En obefintlig elräkning gör att annat kostar, som ljus, lampolja och bensin till elaggregatet som familjen laddar mobiltelefoner och dator med.

På sommaren använder de solceller för att ladda upp batteribanken, men på vintern kommer det inte mycket ström från solcellerna. Sebastian berättar att det inte går att få ström från solcellerna mellan november och februari.

– Solcellerna fungerar inte jättebra på vintern, det finns inte så mycket sol här uppe nu, säger Felicia.

Huset värms upp med hjälp av ved från deras skog. Sebastian poängterar att det krävs mycket jobb för att hugga ved för att det ska räcka en hel vinter. Vintern 2021, som var den första i huset för familjen, tog veden slut vid våren.

Hör familjen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.