Lisa Westling förklarar vad som gör att Sundsvall i år klarar gränsvärdena för partiklar i större utsträckning. Foto: Anna Beijron SVT

Färre dagar med dålig luft i Sundsvall – flera orsaker bakom

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun har länge haft problem med luftföroreningar. Ett av de allvarliga problemen för människors hälsa är partiklar i luften. Men nu visar data från kommunens mätstationer på en förbättring i år. Samtidigt behöver nivåerna minskas ytterligare, menar Lisa Westling som är utredare på kommunen. 

Det är på Bergsgatan och Köpmangatan som kommunen mäter föroreningar i luften. Det som mäts är partikelhalten. Partiklar kommer framför allt från asfalt som rivs upp av dubbdäck.

– Det ser mycket bättre ut i år än i fjol, säger Lisa Westling som är utredare på gatuavdelningen.

Mer än halvering av överskridanden

Antal överskridanden av miljökvalitetsnormerna har inträffat 14 gånger på Bergsgatan i år, jämfört med 36 i fjol. På Köpmangatan noterades 13 överskridanden hittills i år mot 29 i fjol. 

Men samtidigt är det för tidigt att dra slutsatser om en bestående förbättring, menar både Lisa Westling och Roger Sedin på Naturvårdsverket.

Även låga halter innebär risk

Och att gränsvärdena i lagstiftningen överhuvudtaget överskrids är ett problem.

– Det är positivt att det minskar, men man ska komma ihåg att även halter under gränsvärdena påverkar människors hälsa. Så det finns all anledning att fortsätta, säger Roger Sedin. 

– Vi har en bra bit kvar att jobba för att nå en god status på luftkvaliteten, säger Lisa Westling.

Farligt för hälsan

Partiklar är en av de föroreningar som orsakar störst hälsoproblem i tätorter och barn är särskilt utsatta, enligt Naturvårdsverket. Partiklar kan tränga in i lungorna på människor och orsaka astma, lungcancer och hjärtsjukdomar.

– Här bor ju folk och långtidsexponering ger skadliga effekter även vid ganska låga halter så därför är det viktigt att vi jobbar med frågan.

Största effekten?

Kommunen jobbar med dammbindningsåtgärder för att minska partikelhalterna, men framför allt skulle minskade trafikmängder ge störst effekt menar Lisa Westling.

Sedan Sundsvallsbron byggdes har däremot halterna av kvävedioxid minskat kraftigt i centrum.

– De värdena har sett bra ut sedan 2014, säger hon.

FAKTA LUFTFÖRORENINGAR

Varje kommun är skyldig att kontrollera att miljökvalitetsnormerna (MKN) för utomhusluft följs i kommunen. Miljökvalitetsnormerna syftar till att skydda människors hälsa och miljön samt att uppfylla krav som ställs genom vårt medlemskap i EU

Det finns framförallt två olika typer av luftföroreningar som mäts: partiklar och kvävedioxider.

Partiklar

Partiklar kommer främst från asfalt som rivs upp av dubbdäck. Höga halter av partiklar uppkommer i huvudsak under vår och höst, när många kör med dubbdäck trots att gatorna är torra. Under sommaren och vintrar, när det är snö och is på gatorna, är partikelhalterna låga.

Partiklar som är mindre än 10 mikrometer (en hundradels millimeter) är så små att de kan tränga in i lungblåsorna. De kan orsaka en lång rad olika skador, bl.a. astma, lungcancer och hjärtsjukdomar. Miljökvalitetsnormen är 50 µg/m³ (mikrogram per kubikmeter) i dygnsmedelvärde. Miljömålet är 30 µg/m³.

Kvävedioxid

Kvävedioxid (NO2) bildas vid förbränning. Det är luftens kväve och syre som reagerar. Dieselmotorer, som arbetar med luftöverskott och högre tryck släpper ut mer kvävedioxid än bensinmotorer. Särskilt lastbilar och bussar orsakar höga utsläpp av kvävedioxid. De högsta halterna i gatumiljön uppkommer vintertid, när det är klart och stilla väder och utsläppen inte sprids eller blåser bort.

Kvävedioxid är en av flera olika kväveoxider som bildas vid förbränning. Kväveoxid (NO) och lustgas (N2O) är andra kväveoxider. Kvävedioxid retar andningsvägarna och kan ge skador på lungorna.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.