Risk för att djur dör ut i länets vattendrag – nu vill länsstyrelsen öka kalkningen

Uppdaterad
Publicerad

Kalkningen i länets vatten har minskat kraftigt i cirka 20 år. Nu anser länsstyrelsen att man måste öka kalkningen igen för att upprätthålla en bra vattenmiljö.

För ungefär tjugo år sedan fattades ett beslut från Naturvårdsverket om att man kraftigt skulle minska på kalkningen i landets vatten, med anledningen av att man helt enkelt trodde att det inte skulle behövas och att miljöpåverkan stannat av tillräckligt. 2003 spreds 15 000 ton kalk i länets vatten. 2020 var samma siffra 5 000 ton.

Man ser nu ett behov av att öka på kalkningen igen.

– Det var en felberäkning. Man trodde att i och med att försurningen från regnet hade minskat, kunde man kraftigt dra ner på kalket, säger Pontus Ekman, kalksamordnare Länsstyrelsen Västernorrland.

Att genom båt, helikopter eller silos tillsätta kalk i sjöar och åar är ett effektivt men dyrt och komplicerat tillvägagångssätt för att ge ett bättre PH-värde. Värdet blir sämre av föroreningar och naturliga processer och på sikt minskar bestånden av vissa känsliga arter vid ett felaktigt PH-värde.

Hör Pontus Ekman berätta om djurens framtid i länets vattendrag i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.