Särskilt skyddsvärda Anundsjöån är beroende av kalkning

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftigt minskade kalkningen har påverkat bland annat flodpärlsmusslan och laxen i Anundsjöån. Men de senaste årens kraftansträngning har gett resultat, enligt kommunbiologen Dan-Erik Lindberg.

– Men det finns fortfarande mycket kvar att göra, säger han.

I Anundsjöån satsas det mycket på att göra vattenmiljön särskilt bra för vissa arter.

Dan-Erik Lindberg, kommunbiolog i Örnsköldsvik kommun tror att den kraftiga kalkminskningen är en kostnadsfråga, men att man ändå måste fortsätta att använda sig av kalk för att vattenmiljön ska vara fortsatt bra.

– Vi måste öka på kalket mer om vi vill behålla flodpärlsmusslan här. Det kan finnas vissa bieffekter med kalk också, exempelvis kan våtmarker skadas av det. Men det är effektivt och ger ett PH-värde som många arter behöver, säger Dan-Erik Lindberg.

Dan-Erik Lindberg, kommunbiolog på Örnsköldsviks kommun berättar i klippet om framtiden för Anundsjöån. Foto: Alina Österström/Marcus Lindström/SVT

Men det är inte bara kalk som behövs i vattnet och det är inte bara kalkningen som påverkar vattenmiljön, enligt honom.

Hör Dan-Erik Lindberg berätta om vilka verktyg som kan användas för att återskapa en naturlig och livskraftig miljö i Anundsjöån, där bland annat känsliga arter som utter, lax och flodpärlmussla huserar och vill fortsätta trivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.