Fick ansiktet förstört

Uppdaterad
Publicerad

Kenneth Elfving opererades för spottkörtelcancer i våras. Mitt under operationen upptäcktes att han i själva verket hade en annan, lindrigare cancerform som inte krävde något ingrepp. Operationen gick snett och nu är Kenneth förlamad i halva ansiktet.

I mars i år fick Kenneth Elfving från Härnösand diagnosen spottkörtelcancer, en cancerform som kräver operation och där patienten har 50 procent chans att klara sig.

När han opererades en månad senare upptäckte läkarteamet, mitt under ingreppet, att Kenneth inte hade spottkörtelcancer utan Lymfom – en lindrigare cancerform där chanserna att överleva är 98 av 100 – och där operation inte krävs.

Kenneths kamp för upprättelse

Ansiktet förlamat

Men då var det för sent. Operationen blev komplicerad, fler kirurger kallades in och ingreppet tog över tolv timmar. När Kenneth vaknade upp var halva ansiktet förlamat, ögats funktion nedsatt och han hade svårt att äta och dricka.

Den ansvarige läkaren hade två besked till honom – ett bra och ett dåligt.

Onödig operation

– Han sa att att den dåliga nyheten var att operationen gjorts helt i onödan. Den goda var att jag hade Lymfom, och att mina chanser var betydligt bättre. Det hade räckt med strålning och cellgifter, berättar han.

Kenneths liv har nu vänts upp och ner. Hans utseende är helt förändrat, och halva ansiktet är utan känsel och hänger.

– Många känner inte igen mig längre när de ser mig, berättar han.

Kaffe med sugrör

Kenneth kan inte blinka med ena ögat och får ofta skräp i det, det rinner om dagen och blir torrt om natten. Han har svårt att äta och kan bara dricka med sugrör.

– Att dricka kaffe med sugrör är ju ingen höjdare, suckar han.

Kenneth kan få hjälp genom plastikkirurgi, men det krävs åtskilliga ingrepp och resultatet är osäkert.

Vill få svar

Hans ärende ligger nu hos Patientförsäkringen, och han kommer att anmäla saken till Socialstyrelsen för utredning.

Kenneth kommer också att kräva skadestånd, men det är inte pengarna som är det viktigaste säger han.

– Jag vill att det ska klargöras vem som har ansvaret, och vad som gick fel. Det som hänt mig har hänt, det går inte att reparera. Men jag vill inte att det ska behöva drabba andra, säger han med sprucken röst.

Sjukvården vill inte kommentera fallet, men utreder nu internt om det begåtts några fel och om saken i så fall ska anmälas ebligt lex Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kenneths kamp för upprättelse

Mer i ämnet