Trålare på väg ut på Bottenhavet för strömmingsfiske

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De stora industritrålarnas fiske måste begränsas om strömmingen ska räddas, det menar både fiskare och forskare och hävdar att regeringens trålförbud inte räddar strömmingen. Foto: SVT

Fiskare och forskare sågar regeringens plan för strömmingen: ”Ett fredningsområde där ingen fiskar”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade nyligen ett förslag på utökade trålgränser i Östersjöområdet för att skydda de svaga bestånden av sill och strömming.

Förslaget sågas nu av både forskare och fiskare som vill se betydligt tuffare tag.

– Man gör ett fredningsområde där ingen fiskar, konstaterar Carl-Åke Wallin, Kustfiskarna Bottenhavet.

Samtidigt som strömmingsfisket i Bottenhavet går dåligt för tredje året i rad presenterade regeringen nyligen propositionen ”Ett levande hav”. Bland annat föreslås ett utökat förbud för trålfiske, från dagens 4 sjömil ut till 12 sjömil från baslinjen i svensk territorialzon, med syfte att skydda fisken.

– Jag är övertygad om att det här kommer att leda till att några av våra bestånd som inte ännu är kollapsade kommer att kunna förbättras, sa miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari och syftade på sill och strömming.

Strömmingfisket

Sågas av forskare och fiskare

Men förslaget sågas av både forskare och fiskare. Enligt Henrik Svedäng, docent i marin ekologi och forskare på Östersjöcentrum på Stockholms universitet kommer inte en utökad trålgräns att rädda strömmingen i Bottenhavet.

– Nej det tror jag inte, säger han och menar att det mesta av fisket i Bottenhavet sker utanför den föreslagna nya trålgränsen.

Begränsningar krävs

I det som kallas Egentliga Östersjön kan en utflyttad trålgräns få viss effekt enligt Henrik Svedäng. Samtidigt menar han att det som framförallt krävs är omfattande begränsningar av det storskaliga industrifisket som sker med inriktning på produktion av fiskmjöl. Ett fiske som står för över 90 procent av strömmingsfångsterna i den svenska delen av Östersjöområdet.

– Det viktiga är att skära ned fiskekvoterna och se på storleken på de fartyg som agerar i Bottenhavet, säger han.

I videon ovan kommenterar ordföranden i organisationen Kustfiskarna Bottenhavet de utökade trålgränserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömmingfisket

Mer i ämnet