Foto: TT

Facket slår larm: Föräldrar hotar lärare i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att föräldrar kommer till skolan och hotar lärare, det menar lärarfacket. Och skolor mörkar allvarliga händelser för att kunna visa upp en positiv bild av sin verksamhet.

OBS: Artikeln publicerades i februari 2018.

Det är inte bara elever och lärare bakom ökande siffror av hot och våld i våra skolor. Enligt lärarnas fack speglar det ökande antalet anmälningar om hot och våld i skolan verkligheten.

– Tyvärr är det så. De signaler vi får är att det är ett tuffare klimat, säger Åsa Fahlén, som är förbundsordförande i Lärarnas riksförbund.

Ny problematik

Hon lyfter fram att det inte bara är elever och lärare som det handlar om.

– Det kan också vara föräldrar som kommer till skolan och hotar lärare, säger Åsa Fahlén och menar att det är en relativt ny problematik.

Det viktiga är att skolorna har rutiner för hur de ska agera när det uppstår olika våldsamheter. Åsa Fahlén tycker att skolorna ska ha bättre samarbete med polis och andra myndigheter, alla incidenter ska anmälas.

– Vi märker att det finns skolor som inte anmäler hot och våld, för att de inte vill att skolan ska få en dålig stämpel, säger Åsa Fahlén.

Konkurrens om eleverna

När skolorna konkurrerar om eleverna, menar hon att de vill visa upp en positiv bild av sin verksamhet. Det gör att många helt enkelt inte rapporterar in händelser som misshandel och andra incidenter.

Arbetsmiljöverkets statistik visar trots det att antalet anmälningar om grova fall av hot och våld nästan fördubblats de senaste fem åren.

– Jag tycker att det är bra att de här frågorna lyfts nu. Vi har lärarbrist i Sverige och vi märker också att lärare väljer att byta jobb för att deras arbetsmiljö är för tuff, säger Åsa Fahlén.

Föräldrarna har ansvaret

Skolan kan inte själv bryta den här trenden.

– Det är viktigt att vi får till en bra dialog med föräldrarna. Det är föräldrarna som har huvudansvaret för att uppfostra sina barn, säger Åsa Fahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.