Veckor av förhandlingar om nytt regionstyre i Västernorrland – locket på från partierna

Uppdaterad
Publicerad

Alla väntar – men svar dröjer. I några veckor har nu fyra partier fört diskussioner för att försöka enas om ett gemensamt styre för Region Västernorrland. 

Hur det går? Ja, det vill ingen kommentera. Överhuvudtaget.

Det var den 23:e september som Sjukvårdspartiet, regionvalets stora vinnare, kallade till förhandlingar om att bilda en gemensam majoritet i regionfullmäktige.  Tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna samlar man ihop 36 platser av de 71 i fullmäktige.

Fyrklövern kan bilda en majoritet – om man kan komma överens.  Nu har det gått flera veckor, men beskeden är fortfarande allt annat än klara.

”Inga kommentarer” vanligaste kommentaren

Vi har pratat med företrädare för partierna, men ingen är villig att yppa ens ett kommatecken om vad man kommit överens om eller ens hur det går.

Framförallt inte de extra stökiga sakerna som Moderaterns löfte i valet att lägga ner Sollefteå sjukhus, helt och hållet.

Svårsmält för de övriga tre partierna.

”Vi har intensiva samtal”  heter det från moderathåll, och då menar man inte tonläget utan den täta frekvensen.

Men när kan alla, sjukhusanställda, förvaltningen, patienterna och väljarna förvänta sig klara besked? Det finns ju onekligen en hel del att ta itu med för ett nytt styre i regionen.

När kommer svar?

Men någon deadline vågar sig ingen av de vi talat med att uttala sig om.

Samtidigt pekar två saker på att förhandlingarna går bra – dels är samtliga fyra partier fortfarande kvar vid bordet, och dels har ingen partist gett uttryck för något missnöje i media. 

En indikation kan kommande fullmäktigemötet den 17:e oktober vara. Då ska bland annat ordförande för fullmäktige utses, samt några andra poster i det som kallas presidiet, dvs ordningsmännen – och kvinnorna, i fullmäktige.

Men det kan bli en längre väntan – ända till november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.