Montage med bild på Erica Hagman i blont hår och turkos blus, till höger en bild på en barnsäng på en förlossning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör enhetschef Erica Hagman berätta om läget med bemanningen i sommar, och om hur Örnsköldsviksbor ska tänka om de ska föda i Sundsvall, i klippet. Foto: Tiffany Lind/SVT

Förlossningen i Sundsvall klarar sommarens bemanning

Uppdaterad
Publicerad

Det råder ingen bemanningskris på förlossningen på Sundsvalls sjukhus i sommar. Tack vare hyrpersonal, pensionärer och även barnmorskor från Örnsköldsviks BB.

– Det ser ut ungefär som de senaste somrarna då vi har rott det i hamn, säger Erika Hagman, enhetschef på BB, förlossningen och gynmottagningen.

En enkät som TT har gjort visar att det inte finns tillräckligt med barnmorskor i över hälften av regionerna i landet i sommar. Men i Västernorrland är bemanningen löst.

BB i Övik stängt

Under juli håller Örnsköldsviks BB stängt, och många av barnmorskorna där stöttar också upp på förlossningen i Sundsvall. I mars rapporterade vi om att ett 60-tal kvinnor skulle beröras av stängningen. De flesta väljer att föda i Sundsvall i sommar.

Har ni märkt någon nervositet hos de som kommer från Örnsköldsvik för att föda?

– Den största oron brukar vara innan, att man vill säkra sin plats och veta att man kan komma in, så jag tror att oron är större än de problemen som kan bli, säger Erica Hagman.

Som vanligt kan man behöva skjuta på vissa planerade igångsättningar.

– Vi har samma bemanning som vi har under övriga året, och under de veckor som Ö-vik stänger förlossningen så har vi utökat vår bemanning med fler barnmorskor under helger, nätter och kvällar. Så för patienternas del är det ingen skillnad, säger Erica Hagman.

Ser ljusare ut med bemanningen

Rent generellt känner Erica Hagman att personalkrisen med barnmorskor som varit på Sundsvalls sjukhus börjar ljusna något.

– Det har redan blivit bättre det här halvåret och vi ser ljusare på framtiden hos oss, säger Erica Hagman.

En framgångsfaktor är att regionen bekostat barnmorskeutbildningar, vilket innebär att de sjuksköterskor som studerar till barnmorska får behålla sin lön, men de har även ändrat sättet att skola in personalen på förlossningen, en så kallad ”trygg start”, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.