Händer på ett tangentbord / forskaren Jimmy Jademark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är AI fusk? Jimmy Jadermark är forskare i pedagogik vid Mittuniversitetet och menar att AI är en självklar del av framtiden och att det snarare handlar om hur man använder sig av AI i skolan. Se och hör honom här. Foto: Shanker Prem SVT

Forskare vid Mittuniversitetet om AI-fusk i skolan: ”Beror på hur man använder den”

Uppdaterad
Publicerad

ChatGPT är en chatrobot som ger ett svar på i princip vilken fråga som helst. Därför pågår en debatt om det ska vara tillåtet att använda den i skolorna. Jimmy Jaldermark som är forskare inom pedagogik vid Mittuniversitetet menar att det är ett annat sätt att lära sig.

– Det beror på hur man använder den, säger han. Hör mer av honom i videon ovan.

Det är en rejäl debatt idag om AI i svensk skola och mycket har fokuserat på fuskfrågan. Men Jimmy tycker egentligen att det är fel fråga att ställa.

– Vad ska vi lära oss, hur ska vi lära oss, när ska vi göra det och hur kan man använda tekniken för att stödja lärandet? Det är kanske de rätta frågorna, säger Jimmy Jaldermark.

Enligt honom är inte frågan om man ska ha digital teknik eller inte ute i arbetslivet, den finns redan där och så måste man tänka i skolan också och använda det på ett bra sätt.

AI används dagligen

Enligt Jimmy Jaldermark använder vi AI dagligen utan att tänka på det, exempelvis när vi startar kartappen för att hitta till olika platser. När vi söker något på Google likaså och när vi streamar tv-serier kommer det upp andra förslag på serier som överensstämmer med vad vi gillat tidigare.

– Detta innebär att vi redan idag är väldigt AI-anpassade och AI kommer att spela mer och mer roll i skolan i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.