Grönt ljus för nästa steg i saneringen av Västernorrlands giftigaste område

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket och SCA betalar och Sundsvalls kommun gör jobbet.

Naturvårdsverkets beslut kom nästan ett år försenat, men nu kan nästa steg tas i en tidsödande process för att lösa ett av de svåraste miljöproblemen i länet – ett arbete som påbörjades för 30 år sedan.

Nu kan prover tas i ett nytt markområde för att kartlägga vilka gifter den gamla industriverksamheten lämnat efter sig.

Tidigare prover på ett område strax intill visade att det handlade om mer än dubbelt så mycket förgiftad mark som man först hade beräknat.

– Vi räknar med att det är lika mycket på den här sidan, och det innebär 60 000 ton jord på båda ställena, säger Sven-Åke Westman, och pekar ut över deponin, ett område på 45 000 kvadratmeter eller 4,5 hektar.

Förenat med livsfara

Här fanns en gång bland annat sulfitmassaindustri och en kemisk-teknisk fabrik. Numera är hela det gamla industriområdet är inhängnat och har stora varningsskyltar: ”Vistelse på området är förenat med livsfara”.

Det handlar om byggnader på väg att rasa och mark som är mättad av miljögifter som PCB, Dioxin, bly och Arsenik.

Klart inom fem år

En del av industritippen är försedd med extra stängsel sedan 20 år tillbaka eftersom just den delen innehåller stora mängder arsenik som ligger i markytan.

– Där ska vi inte in och klampa, säger Sven-Åke.

– Jag hoppas vi kan riva byggnaderna innan vi sanerar marken, den planen känns rimlig, säger han.

Det första proverna togs alltså för 30 år sedan, och förhoppningen är att sanering och rivning kan vara klart inom fem år.

Kostnad: 150 miljoner kronor.

Klippet nedan – följ med in den det förbjudna området:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.