Foto: TT/SVT Montage

Sundsvallsbo hackade dator i Slovenien – stal nära 200 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En tjugoårig sundsvallsbo åtalas vid Sundsvalls tingsrätt för datorintrång och grovt bedrägeri. Den unge mannen misstänks för att ha stulit digital valuta från en man i Slovenien efter att hackat dennes dator.

Detta ska ha hänt sommaren 2015; en tid då den tjugoårige hackaren var en tonåring. Han ska då ha laddat upp ett antivirusprogram på nätet med ett virus som möjliggör fjärranslutning och fjärrstyrning av andra personers datorer.

Slovenier nappar

Österut tankar en slovensk man ned antivirusprogrammet, ovetande om viruset som medföljer. Vid installation av programmet tar den tjugoårige Sundsvallsbon över den slovenske mannens dator och stjäl digital valuta till ett värde av 190 579 kr.

Han förstör även flera av mannens datafiler, däribland personliga e-postmeddelanden.

Åklagaren menar att bedrägeriet är att betrakta som grovt eftersom brottet gjordes via dataintrång, samt att det stulna beloppet var av betydande värde.

Tjugoåringen erkänner gärningarna, men menar att det inte rör sig om ett grovt brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.