En person i traditionell samisk klädsel håller i en mikrofon och talar, omgiven av en inomhusmiljö med bokhylla och tavlor på väggarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den samiska föreningen och den finska föreningen har nu en gemensam minoritetslokal i Övik. Foto: Thomas Sundberg

Här invigs den nya minoritetslokalen i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

2018 blev Örnsköldsviks kommun finskspråkigt förvaltningsområde och året därpå även samiskt. Nu får samer, sverigefinnar och övriga minoriteter dessutom en egen lokal för sina verksamheter.

– Vi har länge kämpat för en egen lokal och nu är vi äntligen där, säger Finska föreningens ordförande Krister Jansson.

Att som Örnsköldsvik kommun ingå i ett förvaltningsområde, i det här fallet finskt och samiskt, betyder att medborgare med påbrå har särskilda rättigheter utöver de allmänna. Till exempel finns rätten att använda sitt språk vid kontakt med kommunen och i förskola och äldreomsorg.

”Lokalen betyder väldigt mycket”

Den samiska föreningen i Örnsköldsvik, Orrestaaren saemiesibrie, bildades 2011 och Finska föreningen redan 1967. Fram till nu har föreningarna lånat eller hyrt lokaler till sina möten och studiecirklar men nu har de en egen lokal alldeles intill Arkenbiblioteket.

– Den här lokalen betyder väldigt mycket. Här kan vi samlas och möta människor som inte vågar prata om att vara same. Det är inget man gör på gatan men här kan vi göra det i lugn och ro, säger Birgitta Ricklund som är ordförande i Orrestaaren saemiesibrie.

Öppen för alla

Även om minoritetslokalen är till för just minoriteterna i kommunen hoppas både samerna och sverigefinnarna att fler ska hitta hit.

– Vi vill ju att människor ska kunna komma och gå och ta del av det vi gör. Inte bara minoriteterna utan alla Örnsköldsviksbor, säger Krister Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.