Haverikommissionen: Så gick flygolyckan i Njurunda till

Uppdaterad
Publicerad

Statens haverikommission kommer inte att utreda flygolyckan vid sjön Öjen i Njurunda där en person omkom. Samtidigt har kommissionen en bra bild av hur olyckan gick till.

– Det hände vid en start när en vingflottör skar ned i vattnet, säger Peter Swaffer på haverikommissionen.

Statens haverikommissionen kommer inte att utreda tisdagens flygolycka där ett amfibieflygplan sjönk i sjön Öjen i Njurunda och en person omkom.

– Vårt uppdrag är att utreda haverier med normalklassade flygplan och det här är ett så kallat experimentklassat plan. Vi kan visserligen utreda vad vi vill men vi ska se en flygsäkerhetshöjande vinst med det hela och givet händelseförloppet ser vi inte det. Därför har vi valt att inte utreda, förklarar Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission.

Flygolycka i Njurunda

Tydlig bild av olyckan

Däremot har haverikommissionen en tydlig bild av hur olyckan gick till efter att ha pratat med den person som fanns i planet och överlevde olyckan.

– Att landa ett amfibieflygplan är inte en lätt sak. Det är ett luftfartyg som också är en båt. Det är inte som att landa ett vanligt flygplan, här har du en rörlig vattenyta, ibland är det lite vågor. Det är förknippat med en risk och i det här fallet hade man otur, säger Peter Swaffer som samtidigt konstaterar att det var det kalla vattnet och inte själva haveriet som orsakade den tragiska utgången. 

Hör haverikommissionens beskrivning av hur olyckan gick till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygolycka i Njurunda

Mer i ämnet