Det är Brottsförebyggande rådet, Brå har fått i uppdrag av regeringen att utvärdera satsningen på 10 000 nya polisanställda. Något som sticker ut i utvärderingen är arbetsmiljön för polisens it-forensiska avdelningar. I Sundsvall har arbetsbelastningen ökat kraftigt den senaste tiden.
– Det finns en frustration över att man inte hinner med, speciellt i Sundsvall. Det gäller framför allt de mer avancerade analyserna, säger sektionschefen Lars Andersson.
Bevisvärdet riskerar att påverkas
För att bli mer effektiva arbetar polisen med att försöka föra vidare kunskap till utredarna, så att de ska kunna göra enklare analyser av bevismaterial i till exempel en telefon eller dator. Det riskerar samtidigt att bevisvärdet påverkas negativt.
– Man kan läsa och tolka saker fel, men vi jobbar med bredare utbildningsinsatser för utredarena. Vi behöver generellt bli bättre på hantering av digital bevisning inom polisen, säger Lars Andersson.
Ökad andel civil personal
I rekryteringen av personal till det forensiska området skriver Polismyndigheten att civil personal framöver kan komma att utgöra en större andel av personalen. Samtidigt betonas att myndigheten vill behålla den nuvarande fördelningen, med 70 procent poliser och 30 procent civilanställda, vilket inte gynnar det redan pressade läget hos it-forensikerna.
– Inom vissa funktioner behöver man inte vara polis för att göra ett lika bra jobb – och it-forensik är definitivt ett exempel. Det är snarare lättare och kanske bättre att man har en annan bakgrund som it-forensiker än att man har gått polishögskolan, säger Lars Andersson.
Hör Lars Andersson i klippet.
Vad är it-forensik?
Med it-forensiker avses person som arbetar med undersökning av it-media, analys av data, internetinhämtning, granskning av barnpornografi samt analys och bearbetning av bild/film/ljud.
Källa: Brottsförebyggande rådet