En person står vid ett bord i ett rum fyllt med förvaringslådor, och räcker ner en hand mot en öppen plastbehållare med tablettkartor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hovrättsdomen kan ändra hur Tullverkets kan arbeta med liknande fall. Hör Miriam Monsell på Tullverket förklara vad som händer nu. Foto: SVT, Tullverket

Man frias efter att knark byttes mot mjöl – Tullverket hoppas på lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Två män döms nu även i hovrätten till fleråriga fängelsestraff för narkotikabrott. Men en anställd på Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå frias – eftersom Tullverket hade bytt ut narkotikan mot mjöl i de paket han skulle hämta ut.

– Det försvårar ju vårt arbete, säger Miriam Monsell, utredningsgruppchef på Tullverket i Sundsvall.

Tullverket i Sundsvall gjorde ett rekordbeslag av nästan en halv miljon narkotikaklassade tabletter och tre män åtalades misstänkta för smuggling och narkotikabrott. Två av dem dömdes i tingsrätten, medan en man som var anställd på ungdomshemmet Vemyra frikändes, eftersom Tullverket bytt ut innehållet i försändelser till mjöl och papper.

”Självklart är jag besviken”

Domen överklagades, och under fredagen meddelade hovrätten att tingsrättens dom gällande den Vemyraanställde mannen står fast.

Tullen i Sundsvalls rekordbeslag av narkotika

– Självklart är jag besviken över utfallet, säger åklagare Malin Löfgren.

Hovrätten anser inte att han kan dömas för medhjälp till narkotikasmuggling eftersom smugglingsbrottet redan begåtts av den andra mannen, företagaren, från länet.

– Den friande domen i hovrätten var väntad men det är ändå med stor lättnad vi tog emot domen som är mycket välskriven, skriver mannens advokat Mikael Westerlund.

Hovrätten: Kan inte bevisa uppsåt

Rätten konstaterar däremot att mannen hanterat paket som innehöll misstänkt narkotika, men att det inte är bevisat att han med uppsåt tänkt hantera just dessa paket som han stod åtalad för, innan försändelserna togs i beslag av Tullverket.

Grafikbild med illustrationer av tre män i olika nyanser med en karta intill som visar hur paket skickats mellan olika orter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här gick det till när den Vemyraanställde försökte hämta ut ett paket som Tullverket redan beslagtagit. Foto: Valeria Calderon/SVT Grafik

– Det kan ifrågasättas att en person som, vilket tingsrätten och hovrätten slagit fast, under lång tid varit medveten om att han tagit emot paket med narkotika, frias för att tullen i just dessa fall bytt ut narkotikan innan han hann hämta ut dem, säger åklagare Malin Löfgren.

Sänkt straff för företagaren från länet

Hovrätten sänker däremot fängelsestraffet för den andra mannen från länet, som drev ett företag med fokus på missbruksvård, för att rätten tar hänsyn till att den mängd narkotika som han smugglat in och hanterat inte i sig motiverar att brottet ska ses som synnerligen grovt. Han får nu sex års fängelse, i stället för sju.

Den tredje mannen, från södra Sverige, får fem års fängelse i stället för fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tullen i Sundsvalls rekordbeslag av narkotika

Mer i ämnet