Montage med bild på Malin Löfgren i en svart och gul blus, till höger en bild på narkotikaklassade tabletter i en kartong.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Löfgren, åklagare i det stora narkotikamålet, vill att den frikände mannen ska dömas i hovrätten, i första hand för medhjälp till grovt smugglingsbrott. Foto: Tiffany Lind/SVT, polisens förundersökning

Åklagaren vill få den frikände dömd – hovrättsförhandlingen i stora narkotikamålet är i gång

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen startade Hovrättsförhandlingen i det stora narkotikamålet där två män från Västernorrland står åtalade. Åklagaren överklagade tingsrättens dom, där den ena mannen friades helt.

– Jag vill att han i första hand ska dömas för medhjälp till grovt smugglingsbrott, säger senior åklagare Malin Löfgren.

Åklagaren överklagade tingsrättens dom gällande två av de tre misstänkta, varav den ena är en av männen från Västernorrland som arbetade på Sis-hemmet Vemyra.

Han friades helt i tingsrätten, trots att tingsrätten bedömde att det var klarlagt att han vid flera tillfällen bland annat hämtat och distribuerat paket med stora mängder narkotikaklassade tabletter.

Tullen i Sundsvalls rekordbeslag av narkotika

Åklagare Malin Löfgren godtar att mannen inte är gärningsman till grov narkotikasmuggling, men vill nu att han i hovrätten i första hand ska dömas för medhjälp till grov narkotikasmuggling. Det märktes även under hennes sakframställan under förmiddagen, då hon detaljerat bland annat tryckte på vissa bevis från krypterade chattar.

De tydde på att mannen visste att det var narkotikaklassade preparat i försändelserna, och inte bara potensmedel, som hans försvarare sagt att han hela tiden trodde att det var.

Utredningen kritiseras av ena mannens advokat

Advokat Per Svedlund, som företräder den andra mannen från länet, vill se ett annat utfall för sin klient, då han dömdes till sju års fängelse i tingsrätten och ansågs som huvudman i fallet.

I sin sakframställan under fredagsförmiddagen tryckte han återigen på att utredningen är bristfällig och menar på att det finns uppgifter i utredningen som pekar på alternativa gärningsmän, personer som inte har hörts, eller på annat sätt förekommer i den. Bland annat personerna som står som avsändare på paketen från utlandet.

– När vi har såna här utredningar så kan vi inte gå in på alla stickspår som finns, för då skulle de aldrig bli klara och de skulle bli alldeles för omfattande, säger åklagare Malin Löfgren.

Åklagaren vill även se ett strängare straff för mannen från södra Sverige som i tingsrätten dömdes till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

Hör åklagaren berätta vad hon tycker om bevisläget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tullen i Sundsvalls rekordbeslag av narkotika

Mer i ämnet