Reporter Tiffany Lind till Vänster och advokat Peter Svedlund till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Tiffany Lind berätta om företagaren från länet som riskerar 8-10 års fängelsestraff för narkotikabrotten och hans försvarsadvokat Per Svedlund om företagarens inställning till åtalet. Foto: Tiffany Lind/SVT

Åklagaren yrkar på mångåriga fängelsestraff för de åtalade männen från Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen avslutades rättegången i det stora narkotikamålet där två män från Västernorrland står åtalade för narkotikasmuggling. De jobbar båda med missbruksvård och åklagaren vill att de båda ska dömas till långa fängelsestraff.

De två männen jobbar båda med missbruksvård och de är åtalade för grov narkotikasmuggling och grova narkotikabrott. Ytterligare en person hemmahörande i södra Sverige står också åtalad för brotten.

En av de åtalade männen från Västernorrland driver ett företag med fokus på missbruksvård som erbjuder vård och stödboende för personer med missbruksproblem. Åklagaren yrkar på att han ska få 8-10 års fängelse då brottet är synnerligen grovt och företagaren haft en ledande roll i narkotikasmugglingen.

Försvaret menar dock å sin sida att bevisen inte är tillräckliga.

– Det finns inget bevis för att han ska ha haft en ledande roll och det överstiger inte straffvärdet på 1,5 års fängelse, säger företagarens försvarsadvokat Per Svedlund.

Tullen i Sundsvalls rekordbeslag av narkotika

”Krävs bevisning till varje del”

Under slutpläderingen tryckte de båda länsbornas försvarsadvokater även på att var och en ska dömas för den roll de haft i målet.

Alla tre åtalade ska enligt försvarsadvokaterna ha agerat kurirer och försvaret menar att det inte går att säkerställa vem eller vilka som har varit uppdragsgivare till deras klienter.

– Det är väl dokumenterat att det tillförts narkotika till Sverige, men vem eller vilka är gärningsmän? Det krävs bevisning till varje del, säger Per Svedlund, som är företagarens advokat.

Anser att företagaren är huvudmannen

Åklagarens huvudtes är dock att företagaren är huvudman för alla försändelser som de tre männen tagit in i Sverige.

Åklagaren anser också att det är han som står bakom det alias som de tre åtalade haft kontakt med via en krypterad chatt, vilket han förnekar. Men bevisningen i detta är knapphändig, om inte obefintlig, menar Per Svedlund.

– Det är ganska väl dokumenterat vad det är man har tagit i beslag och analyser kring detta, men det är en sämre utredning på hur det här har kommit in i landet, säger Per Svedlund.

Åklagaren yrkar på att den andra åtalade mannen från länet, som har en anställning på Vemyra, ska få 4-5 års fängelse. Åklagaren yrkar på att den åtalade mannen från södra Sverige ska få ett fängelsestraff på sju år.

I klippet nedan: Försvarsadvokat Mikael Westerlund om det straff åklagaren vill se för länsbon som har en anställning på boendet Vemyra.

Man i kostym och slips.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsadvokat Mikael Westerlund om hans inställning till åklagarens yrkande på ett 4-5-årigt fängelsestraff för hans klient. Foto: Tiffany Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tullen i Sundsvalls rekordbeslag av narkotika

Mer i ämnet