Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du institutionschefen Johanna Karlsson om åtalet mot den anställde och risken för att droger kommit in på Vemyra. Foto: SVT / Polisens förundersökningsprotokoll

Anställd på ungdomshemmet Vemyra misstänkt för grov narkotikasmuggling

Uppdaterad
Publicerad

En av männen som är misstänkt för grov narkotikasmuggling efter Tullverkets stora beslag jobbar på ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå. Enligt åklagaren har han smugglat stora mängder narkotikaklassade tabletter från Polen och Tjeckien.

– Om det stämmer så är det helt oacceptabelt, säger Johanna Karlsson, institutionschef på Vemyra.

Mannen som är anställd på Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå sedan några år tillbaka, misstänks ha smugglat in och distribuerat stora mängder narkotikaklassade tabletter från Polen och Tjeckien till Sverige.

Tullen fattade misstankar i slutet av förra året och påbörjade då ett spaningsarbete. I flera misstänkta leveranser bytte tullen ut tabletter till mjöl och papper. Sedan spårade de mannen som hämtade ut paketen och levererade dem vidare. I februari i år greps tre personer som åtalats för grova narkotikabrott.

Institutionschefen: ”Görs bakgrundskontroller”

På Vemyra görs alltid en bakgrundskontroll av personer innan de anställer ny personal, berättar institutionschefen Johanna Karlsson.

– Det är för att säkerställa att man är lämplig som medarbetare att arbeta med våra ungdomar, Johanna Karlsson.

Tagen ur tjänst

Mannen förnekar brott, men erkänner att han distribuerat paket, i tron om att det var potensmedel.

– Medarbetaren är tagen ur tjänst och framåt blir det en arbetsrättslig process där vår personalansvarsnämnd hanterar ärendet, säger Johanna Karlsson.

I klippet hör du institutionschefen om åtalet mot den anställde och risken för att droger kommit in på Vemyra.

Ungdomshemmet Vemyra

Vemyra är ett SiS ungdomshem utanför Sollefteå med runt 100 anställda. Hemmet har som uppdrag att skapa förutsättningar för ett liv utan våld, droger och kriminalitet. Från februari 2024 har man tagit emot skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk. Tidigare tog Vemyra emot flickor, men ökad ungdomskriminalitet bland pojkar gjorde att man ändrade inriktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.