Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans klient misstänks för grov narkotikasmuggling. Se advokat Mikael Westerlund berätta om klientens inställning i videon. Foto: SVT

Advokaten: ”Min klient har inte förstått att han hanterat narkotika”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes rättegången mot tre män som misstänks för smuggling och narkotikabrott sedan tullen beslagtagit nästan en halv miljon narkotikaklassade tabletter.

Två av männen kommer från Västernorrland och jobbar båda med missbruksvård.

En av männen från Västernorrland driver ett företag som erbjuder vård och stödboende för personer med missbruksproblem. Den andra mannen jobbar med ungdomar som bland annat har missbruksproblem.

– Min klient förnekar brott. Hans uppfattning har hela tiden varit att han hanterat potensmedel, säger Mikael Westerlund, advokat som försvarar en av de två männen.

”Helt klart organiserat”

Marina Amonsson, extra åklagare, menar att det inte går att koppla fallet till gängverksamhet, men säger att brottsligheten helt klart är organiserad.

– Man söker olika jobb på internet och får olika uppdrag som man sedan får betalt för, det är ganska sofistikerat alltihop, säger Amonsson.

Den narkotika det rör sig om är bland annat Tramadol, Pregabalin och Buprenofin – syntetiskt heroin.

Enligt Marina Amonsson är fallet är relativt ovanligt här uppe i Norrland på grund av mängden narkotika.

– Det är en så stor mängd att det inte är troligt att det skulle stanna här, utan att man hittar olika transportvägar in i landet och sen kan det gå söderut igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.