Tullverkets utredningschef berättar om dilemmat och varför man byter ut narkotika mot mjöl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riskera spridning av knark eller kostsammare utredningar? Tullverkets utredningschef om varför myndigheten byter ut narkotika mot mjöl. Foto: Anna-Klara Bankel/SVT, Tullverket

Tullen bytte ut knark mot mjöl – Vemyraanställd friades från narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Att byta ut droger mot exempelvis mjöl, görs ibland av både Tullverket och polisen. Men en friande dom nyligen, kopplad till ett rekordbeslag av narkotika, försätter Tullverket i ett dilemma inför framtida utredningar.

– Det var en otäck känsla när jag såg påsarna, säger en fastighetsägare till SVT.

Mannen som var anställd på behandlingshemmet Vemyra, friades från narkotikabrott i tingsrätten.

Ett av de många beslagen var en Coop-kasse som upptäcktes av en som skulle städa en av företagets lägenheter.

Tullen i Sundsvalls rekordbeslag av narkotika

”Otäck känsla”

– Fullt med påsar med vitt pulver. Det var en otäck känsla. Men en lättnad sedan när jag fick höra att det bara varit mjöl, säger fastighetsägaren och Sundsvallsbon Jacob Andersson.

Miriam Monsell, utredare på Tullverket i Sundsvall till SVT Västernorrland, säger att hon hoppas att domen i tingsrätten kommer att överklagas.

– Vi är inte nöjda med att en av personerna friades.

I påsarna ser det ut som knark men i själva verket är det mjöl som bytts ut av Tullverket. Foto: Tullverket

Miriam Monsell anser att det är klarlagt att den misstänkte mannen fått uppdrag att hämta ut narkotikan före den i realiteten hade beslagtagits av Tullverket och bytts ut mot mjöl, en mening som tingsrätten inte delar i sin dom. Varför har då detta betydelse? Jo, en vägledande dom i Högsta domstolen som gällde vapenattrapper, innebär att det blivit svårare att få någon fälld för ett vapen som bytts ut till en attrapp. Det påverkar också narkotikaärenden.

Svårare för Tullverket att både stoppa knark och leda i bevis

Maria Monsell bedömer att det går att fällas för brott även om preparaten är utbytta mot till exempel mjöl, men att bevisbördan ökat. Själva tidpunkten då en person fått sitt uppdrag att antingen beställa eller transportera alternativt ta emot narkotikan har blivit avgörande. För fällande dom krävs att uppdraget tagits emot innan narkotikan bytts ut till mjöl.

– Det försvårar ju vårt arbete. Vi hoppas på lagändring, men vi kan behöva ändra våra arbetssätt. Till exempel att inte byta ut narkotikan och med det ta risken att mer läcker ut i samhället.

Just försändelsen som i detta fall bytts ut, tappades faktiskt bort under Tullverkets spaning. Den misstänkte som fraktade paketet försvann från uppsikt under ett snöoväder. Men påsarna återfanns alltså senare i en lägenhet.

Rekordbeslag av tabletter

De två män som fälldes i tingsrätten kan kopplas till smuggling av totalt 455 149 narkotikaklassade tabletter. En av dem var VD för ett företag som fakturerade kommuner för stödboende och öppenvård för missbrukare.

Förundersökningen har kunnat bevisa att adresserna till stödboenden använts som mottagare av paket med droger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tullen i Sundsvalls rekordbeslag av narkotika

Mer i ämnet