Narkotikabeslaget som ledde till den stora rättegången var en rekordmängd för Tullverket i Sundsvall. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Man från Västernorrland döms till sju års fängelse i stort narkotikamål – en frias

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom domen i det stora narkotikamålet där två män från Västernorrland, som båda arbetar med missbruksvård, samt en tredje man hemmahörande i södra Sverige, har stått åtalade. En av männen från Västernorrland döms till sju års fängelse, den andra frikänns helt.

Den tredje mannen, hemmahörande i södra Sverige, döms till fyra års fängelse. Mannen från Västernorrland som döms till sju års fängelse döms för narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det var i februari i år som männen greps av polis efter att tullen haft span på dem sedan december 2023. Beslaget av narkotika som ledde till att männen greps var rekord i Västernorrland sett till mängden – nästan en halv miljon narkotikaklassade tabletter. Männen åtalades för grov narkotikasmuggling och narkotikabrott.

Tullen i Sundsvalls rekordbeslag av narkotika

Sis-hem och missbruksboende

En av de två männen från Västernorrland, som nu alltså döms till sju års fängelse, driver ett företag som erbjuder vård och stödboende för personer med missbruksproblem. Den andra mannen, som är anställd på Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå, där man ger vård till pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk, frikänns helt.

Döms mot sitt nekande

Bägge männen från Västernorrland nekar till narkotikasmuggling. Mannen som är anställd på Vemyra menade under rättegången att han inte förstod att han hanterat narkotika, utan trodde att det var potensmedel. Mannen med företaget för missbruksvård erkände under rättegången narkotikabrott men nekade i övrigt. Han menade att han hade transporterat droger men att det finns andra personer som ligger bakom narkotikasmugglingen.

– Tveklöst finns det andra personer högre upp i hierarkin som ligger bakom det här, sa Per Svedlund, mannens försvarsadvokat då.

Efter att mottagit domen, kommer åklagarsidan att granska och analysera rättens resonemang, säger extra åklagare Marina Amonsson i en kommentar till SVT Västernorrland.

– Vi kommer att noggrant läsa igenom och analysera rättens överväganden innan vi fattar beslut om nästa steg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tullen i Sundsvalls rekordbeslag av narkotika

Mer i ämnet