Grafikbild med illustrationer av tre män i olika nyanser med en karta intill som visar hur paket skickats mellan olika orter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Valeria Calderon/SVT Grafik

Kopplingarna mellan de åtalade männen: Krypterade chattar, samma adresser och falska id-handlingar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen väntas rättegången i det stora målet om narkotikasmuggling, där två män från Västernorrland står åtalade, att avslutas.

Förundersökningen visar att det finns flera kopplingar mellan de tre åtalade männen, men alla står fast vid att de aldrig hört talas om, eller sett, varandra tidigare.

– Det är ett bra bevisläge, säger Marina Amonsson, extra åklagare.

Tre män misstänks för narkotikasmuggling och narkotikabrott sedan tullen totalt beslagtagit nästan en halv miljon narkotikaklassade tabletter i vintras. Två av männen bor i Västernorrland och har suttit häktade sedan i februari och mars i år.

Fick instruktioner

I förundersökningen framgår det att allt skett väldigt systematiskt. Männen har via krypterade chattar bland annat fått instruktioner om hur de ska hämta och lämna körkort på olika platser för att kunna hämta ut paket hos olika ombud. Allt skulle gå snabbt och de har inte fått se personerna som de skulle lämna varor till. De har också fått stora summor pengar via bland annat swish och kryptovalutor.

Tullen i Sundsvalls rekordbeslag av narkotika

Suttit häktad sen i vintras

Mannen från västra Sverige står åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott och har suttit häktad sedan i februari. Han greps i centrala Sundsvall med bilen fullproppad av tabletter efter att ha hämtat ut flera paket i Härnösand och Timrå.

Han erkänner sin del i det och uppger under rättegången att han aldrig skulle ha genomfört jobbet för 10 000 kronor om han visste att paketen innehöll såna mängder tabletter, med tanke på vad de skulle ”kosta på gatan”.

Känner sig lurad

”Jag visste att det inte var ingredienser till en grönsakssoppa”, säger han.

Han känner sig lurad av uppdragsgivaren och tycker lite synd om de andra åtalade männen.

”De ser ju inte direkt kriminella ut. De har säkert bara varit måltavlor”.

”Sviken och utnyttjad”

Den andra mannen, som är anställd på Vemyra i Sollefteå, bestrider via sin försvarsadvokat straffansvar för narkotikadelen, han har hela tiden trott att det är potensmedel i paketen och inget annat.

”Jag känner mig sviken och utnyttjad”, säger han i rättegångssalen under måndagen, och refererar till de som han jobbat på uppdrag av.

Under fredagen är det dags för sista rättegångsdagen i Sundsvalls tingsrätt.

Hör vår reporter berätta om kopplingarna – och om hur de åtalade männen från länet skickade vidare ett importerat paket från Polen till olika platser i Sverige, som tullen redan bytt ut innehållet i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tullen i Sundsvalls rekordbeslag av narkotika

Mer i ämnet